Şevval orucu ne zaman tutulur?

Yılın 12 ayı içerisinde Allah`ın bizlere lütfettiği, nadide mücevherler gibi parlayan zaman dilimleri var.

Ekleme: 03.05.2022 23:34:17 / Güncelleme: 03.05.2022 23:34:51 / İslam
Destek için 

Şevval ayı da değerlendirmesini bilenler için, bu kutlu zaman dilimlerinden biri. Bir ay boyunca oruç ibadetiyle şahlanan mümin gönüller Şevval ayında 6 gün daha oruç tutarak efendiler efendisinin sünnetini yerine getirmeye hazırlanıyor.

Ramazan orucundan sonra Şevvâl`de de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi oluyor…

Kamerî ayların onuncusu olan Şevval ayının ilk üç günü Ramazan Bayramıdır. İslâm’da ilk Ramazan Bayramı, hicretin ikinci yılında Şevval ayında gerçekleşmiştir.

Bu oruç nafile oruç olup, bu orucu tutmak müstehaptır. Şevvâl orucu Ramazan bayramının ikinci gününden sonra tutulur. Bayramın ilk günü oruç tutmak haramdır. Şevvâl orucu art arda altı gün tutulabildiği gibi Şevvâl ayı boyuca altı gün de tutulabilir. Bu günlerde kaza oruçları da tutulabilir.

Bu ayda altı gün oruç tutan bütün yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanır. Bu konuda Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur. “Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur!.”(Riyazü’s-Salihin) ), “Kim iyi bir amel işlerse, kendisine bunun on katı ecir vardır” (6/En’âm, 160) ayeti-i kerimesiyle bu hadise yorum getiren alimler Ramazan orucuyla beraber tutulan bu orucun bir yıllık oruca denk geldiğini söylemişlerdir.

Etiketler: