Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun

Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, cevizin içerisinde bulunan E vitamini ve LDL'nin kolesterole karşı koruma sağlaması nedeniyle kalp hatalıkları riskini azalttığını belirtti.

Ekleme: 07.01.2025 14:25:05 / Güncelleme: 07.01.2025 14:28:14 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Şura Korkmaz, cevizde yüksek miktarda bulunan aminoasitlerden L-arjinin özellikle hipertansiyonda büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Yüksek bir besin değerine sahip olan cevizin tüketilmesini tavsiye eden Korkmaz, "Doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan ceviz, yağ ve protein içeriğinden dolayı besleyici değeri yüksek bir besindir. Özellikle E vitamini açısından zengin olması ve içerisinde bulunan linoleik asidin fazla olması cevizi vazgeçilmez bir besin haline getirmektedir. İçerisinde bulunan polifenollerin antioksidan özelliğinden dolayı kardiyovasküler hastalıklar üzerinde olumlu potansiyel etkileri vardır. E vitamini açısından zengin olması LDL kolestrole karşı koruma sağlamakta ve kalp hastalıları riskini azaltmaktadır." dedi.

"Kan basıncını düzenler"

Cevizin içerisinde yer alan magnezyum ve potasyumun kan basıncını düzenlediğine değinen Korkmaz, "Cevizde yüksek miktarda bulunan aminoasitlerden L-arjinin özellikle hipertansiyonda büyük öneme sahiptir. L-arjinin vücudumuzda nitrikoksite dönüşerek damarların rahatlamasını sağlar ve yüksek kan basıncını iyileştirir. Aynı zamanda cevizin içerisinde yer alan magnezyum ve potasyum da kan basıncını düzenler.  Yapılan araştırmalar sonucunda cevizin içerisinde de bulunan omega 3 yağ asitlerinin atardamarlardaki kan basıncını düşürerek hipertansiyonu önlediği, damar kasılmalarını azalttığı, tümör büyümesini yavaşlattığı, alerjik astım, bağışıklık sistemi ve sinir sistemi üzerinde tedavi edici etkisinin olduğu belirtilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Ceviz bazı hastalıklarda koruyucu özelliğe sahiptir"

Cevizin diyabet ve kanser gibi hastalıklardan korunmada da önemli rol oynadığına değinen Korkmaz "Ceviz, obezite, kardiyovaskuler hastalıklar, kanser (özellikle prostat ve meme kanseri) diyabet, insülin direnci ve birçok hastalıklar üzerinde koruyucu potansiyel etkiye sahiptir." dedi.

Çocukların ceviz tüketmesi gerektiğini dille getiren Korkmaz "Cevizde bulunan elzem yağ asitleri çocuklarda beyin fonksiyonlarını destekler. İçerisinde bulunan B vitaminleri sinir hücresi sağlığı için günlük olarak gereklidir. Demir ve çinko da hafıza ve beyin fonksiyonlarında görevli olduğu bilinen önemli minerallerdir. Bunların hepsini birlikte içeren ceviz, okul çağı çocuklarının ders başarısı ve zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir." ifadelerini kullandı.


KAYNAK: İLKHA