Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2024 yılı kuru kayısı ve kayısı çekirdeği ihracat rakamları ile ilgili borsa binasında basın açıklaması düzenledi.
Burada gazetecilere açıklamada bulunan Özcan, kayısının Malatya'nın sosyolojik ve ekonomik anlamda en önemli tarım ürünü olduğunu belirterek, kayısı ihracatının deprem ve tüm olumsuzluklara rağmen aralıksız devam ettiğini ifade etti.
"Dünyadaki savaşlar, ekonomik dalgalanmalar ve krizlere rağmen kayısı yüzleri güldürecek rakamlarla 2024 yılını geride bıraktı"
Özcan, depremin üzerinden neredeyse 2 yıl geçtiğini ve bu süreçte kayısı ihracatının kesintisiz sürdüğünü belirterek, "Depremin gerçekleştiği ay dahil olmak üzere, 23 aydır aralıksız kayısı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki ekonomik dalgalanmalar ve krizlere rağmen kayısı, Malatyalılar, bölge ve ülke açısından yüzleri güldürecek rakamlarla 2024 yılını geride bıraktı." dedi.
"2024 yılında toplamda 76 bin 926 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirerek 410 milyon 891 bin dolar gelir elde ettik"
2024 yılı Aralık ayı ihracatının 8 bin 565 ton olarak gerçekleştiğini ve geçen yıla göre yaklaşık bin 500 ton daha fazla ihracat yapıldığını belirten Özcan, "2024 yılı Aralık ayında 39 milyon 427 bin dolar gelir elde ettik. 2024 yılının son 5 ayına baktığımızda, her ay ortalama 2 bin ton daha fazla ihracat gerçekleştirmişiz. 2024 yılında toplamda 76 bin 926 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirerek 410 milyon 891 bin dolar gelir elde ettik. Bu rakamlar gerçekten önemli; geçen yıla kıyasladığımızda, geçen yıl toplamda gerçekleştirdiğimiz ihracat 70 bin tondu ve elde ettiğimiz gelir de 400 milyon dolar civarındaydı." ifadelerini kullandı.
"Bu süreçte kayısı ihracatının devam etmesi, Malatya için büyük bir başarıdır"
Malatya'nın depremde çok ağır hasar aldığını ve ciddi anlamda insan iş gücüne ihtiyaç duyduklarını kaydeden Özcan, "İşletmelerimiz düşük kapasitelerle çalışmak zorunda kalmasına rağmen, birçok ülkeye ambargo kararlarına, ekonomik krizlere ve bölgedeki sıcak ve soğuk savaşların yoğun olduğu şartlara rağmen kayısı çok önemli bir sorumluluk üstlendi ve şehrin geleceği açısından önemli bir görev üstlenmiş oldu. Bu süreçte kayısı ihracatının devam etmesi, Malatya için büyük bir başarıdır" şeklinde konuştu.
"2024 yılında toplamda 4 bin 931 ton çekirdek ihracatı gerçekleştirip, 14 milyon 306 bin dolar gelir elde ettik"
Özcan, 500 milyon dolar olan genel ihracat hedefini 2025 yılı için 750 milyon dolar olarak güncellediklerini belirterek, "Sadece kuru kayısı ihracatıyla değil, kayısı çekirdeği ihracatıyla da Malatya Türkiye'nin gündeminde. Aralık ayında 597 ton çekirdek ihracatı gerçekleştirdik ve 1 milyon 420 bin dolar gelir elde ettik. 2024 yılında toplamda 4 bin 931 ton çekirdek ihracatı gerçekleştirip, 14 milyon 306 bin dolar gelir elde ettik" diye kaydetti.
"İnşallah bu yıl 750 milyon dolar gelirle, ülkedeki kuru meyve ihracatındaki 8,5 milyar dolarlık dilimde en önemli ürün olmayı hedefliyoruz"
Ayrıca yaş kayısı ihracatından elde edilen gelir, çekirdek içi ve kabuğundan elde edilen gelir ve iç piyasadaki tüketimle birlikte, 2024 yılı için belirlenen 500 milyon dolar hedefinin yakalandığını belirten Özcan, "İnşallah bu yıl 750 milyon dolar gelirle, ülkedeki kuru meyve ihracatındaki 8,5 milyar dolarlık dilimde en önemli ürün olmayı hedefliyoruz. Malatya'nın hem stratejik açıdan hem de prestij açısından en önemli ili olma özelliğini koruyarak, dünya çapında marka değerimizi sürdüreceğiz" dedi.
"2025 yılında İhracat rakamlarımızın artacağını tahmin ediyoruz"
Özcan, 2025 yılından çok daha umutlu olduklarını belirterek, "İhracat rakamlarımızın artacağını tahmin ediyoruz. Malatya'nın, bölgenin stratejik ve prestij açısından en önemli ili olma özelliğini koruyarak, her yıl ortalama 500 milyon doların üzerinde gelir elde edip, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan bu ürünü yine bütün paydaşlarımızla, bütün ortaklarımızla yoğun bir şekilde ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.