Dünya çapında 25.000’den fazla kişinin verilerinin toplandığı küresel bir araştırmaya göre kahve, ağız ve boğaz kanserleri dahil çeşitli kanser türlerinde riskleri önemli ölçüde azaltırken, kafeinsiz kahve ve çayın ise ilginç faydalar sağladığı gözlemlendi.
Yakın zamanda yapılan ve Amerikan Kanser Derneği'nin hakemli dergisi CANCERda (23 Aralık’ta) yayınlanan bir analiz, kahve ve çay tüketiminin ağız ve boğaz kanserleri dahil olmak üzere baş ve boyun kanserleri riskini azalttığını ortaya koydu.
Araştırmacılar, Uluslararası Baş ve Boyun Kanseri Epidemiyolojisi Konsorsiyumu'na bağlı bilim insanlarının yürüttüğü 14 farklı çalışmanın verilerini inceledi. Çalışmaya katılan bireyler, kafeinli kahve, kafeinsiz kahve ve çay tüketimlerini (günlük/haftalık/aylık/yıllık bazda) belirten anketler doldurdu.
Araştırmacılar, 9.548 baş ve boyun kanseri hastasının ve 15.783 kanser olmayan kontrol grubunun verilerini birleştirdiğinde, şu sonuçlara ulaştılar:
Kafeinli Kahve Tüketimi:
Kahve içmeyenlere kıyasla, günde 4+ fincan kafeinli kahve içen bireylerde:
Baş ve boyun kanseri riskinde %17 daha düşük olasılık.
Ağız kanseri riskinde %30 daha düşük olasılık.
Boğaz kanseri riskinde %22 daha düşük olasılık.
Günde 3-4 fincan kafeinli kahve içmek, hipofarinks kanseri (boğazın alt kısmındaki kanser) riskini %41 oranında azaltıyor.
Kafeinsiz Kahve Tüketimi:
Ağız kanseri riskinde %25 daha düşük olasılık ile ilişkilendirildi.
Çay Tüketimi
Günde 1 fincan ya da daha az çay içmek:
Baş ve boyun kanseri riskinde %9 daha düşük olasılık.
Hipofarinks kanseri riskinde %27 daha düşük olasılık.
Ancak, günde 1 fincandan fazla çay içmek:
Gırtlak kanseri (larynx) riskinde %38 daha yüksek olasılık ile ilişkilendirildi.
Ne Anlama Geliyor?
Düzenli kahve ve çay tüketicisiyseniz, bu bulgular cesaret verici olabilir, özellikle de tüketim ölçülü yapılıyorsa. Ancak bulgular, bu içeceklerin etkilerinin karmaşık olduğunu ve kanser türüne göre değişiklik gösterebileceğini işaret ediyor.
Günde 3-4 fincan kafeinli kahve içmek, bazı kanser türlerini önleme açısından faydalı görünüyor.
Kafeinsiz kahve ve günde 1 fincandan az çay tüketimi, ek faydalar sağlayabilir.
Çayın aşırı tüketiminden kaçınılması (özellikle gırtlak kanseri riski açısından) öneriliyor.