BM’den itiraf mı acziyet mi? GAZZE'DE GÜVENLİ YER YOK

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, işgal rejiminin, "güvenli olduğunu" iddia ettiği El-Mevasi bölgesine düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik saldırıların 7 Ekim 2023'ten bu yana devam ettiğini, o tarihten bu yana bölgede güvenli yer bulunmadığını ve kimsenin güvende olmadığını belirtti.

Ekleme: 04.01.2025 03:00:00 / Güncelleme: 04.01.2025 03:01:03 / Dünya
Destek için 

Han Yunus'taki El-Mevasi bölgesinde zorla yerinden edilen sivillerin sığındığı çadırların bombalanmasından sonra Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde güvenli bir yer kalmadığını, kimsenin de güvende olmadığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, işgal rejiminin, "güvenli olduğunu" iddia ettiği El-Mevasi bölgesine düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik saldırıların 7 Ekim 2023'ten bu yana devam ettiğini, o tarihten bu yana bölgede güvenli yer bulunmadığını ve kimsenin güvende olmadığını belirtti.

El-Mevasi'deki saldırıda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını kaydeden Lazzarini, "(Bu saldırı) Güvenli bölgeyi bırakın, insani bir bölgenin bile olmadığına dair bir hatırlatma daha." açıklamasını yaptı.

Lazzarini, ateşkese varılmayan her günün Gazze'de daha fazla trajediye sebep olacağını ifade etti.

Siyonist rejimin son olarak El-Mevasi bölgesinde zorla yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği hava saldırısında, en az 3 çocuk olmak üzere 11 kişi şehit olmuş, 15 sivil de yaralanmıştı. (İLKHA)

Gazze’de 71 şehid daha
İŞGALCİ BARBARLIĞI SÜRÜYOR

HABER MERKEZİ – İşgal çetesinin önceki geceden bu yana Gazze'ye düzenlediği 34 hava saldırısında 71 Filistinlinin şehid olduğu, onlarca kişinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, işgal ordusunun hava saldırılarıyla Gazze Şeridi'ndeki savunmasız halkı bombalamaya devam ettiği belirtildi. İşgalci barbarların düzenlediği 34 hava saldırısında 71 Filistinlinin şehid olduğu, onlarca kişinin yaralandığı kaydedildi.

Gazze'de sivilleri ve altyapıyı hedef bu hava saldırılarının işgalcilerin karanlık siciline eklenen korkunç suçlardan olduğu ifade edildi.

Soykırımcı karanlık şebekenin önceki geceden beri gerçekleştirdiği hava saldırıları sonrası zaten oldukça kısıtlı imkanlara sahip hastanelerin yaralılarla dolduğu ve barbar işgalcilerin sivil savunma ekiplerinin cansız bedenlere ulaşmasını engellediği vurgulandı.

Kuzeydeki Gazze kenti başta olmak üzere birçok bölgeye düzenlenen hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin naaşlarının hala sokaklarda ve enkaz altında olduğu, işgalcilerin cenazelerin toplanmasına dahi izin vermeyerek uluslararası hukuka karşı ihlallerini sürdürdüğü ifade edildi.

Açıklamada ayrıca soykırımcı israilin 456 gündür Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına karşı soykırımı sürdürdüğüne dikkati çekilerek uluslararası toplumdan sorumluluklarını yerine getirerek Filistin halkına yönelik bu savaşı durdurması talep edildi.

HASTANELER KESİNLİKLE HEDEF ALINMAMALIDIR

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Önde gelen kişiler, liderler, doktorlar ve bazı BM uzmanları tarafından sosyal medyada 'Dr. Hüsam Ebu Safiyye'ye özgürlük' ve 'Gazze'deki soykırımı durdurun' sloganlarıyla bir kampanya başlatıldı. BM de Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiyye'nin serbest bırakılması çağrısında bulunuyor mu? Genel olarak Gazze'de hastanelere yönelik saldırıların savaş suçu olarak soruşturulması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorularını yanıtladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yarın acil oturumla Gazze'deki hastanelerin durumunu görüşeceğini aktaran Haq, durumla ilgili daha detaylı bilgi edineceklerini ifade etti.

Haq, hastane personelinin güvenliği hakkında endişeleri bulunduğunu kaydetti. "Hastaneler kesinlikle hedef alınmamalıdır." diyen Haq, tüm taraflara hastanelere saldırmak ve zarar vermekten kaçınmaları çağrısında bulundu.

Haq, aynı zamanda yaralılar ve hastaların hayatlarının korunması gerektiğinin altını çizerek, Gazze'de halihazırda 12 bin kişinin tıbbi tahliye beklediğini kaydetti.

İNSANİ YARDIMLARA YÖNELİK KISITLAMALAR

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) işgalcilerin "tahliye emirlerinin" Gazze Şeridi'nin yüzde 80'inden fazlasını kapsadığını bildirdiğini aktaran Haq, insani yardım örgütlerinin giderek daha fazla kısıtlandığına dikkati çekti.

Haq, aralık ayının insani yardımlar açısından en fazla kısıtlamanın kayda geçtiği ay olduğunu, bu süreçte İsrail'in BM'nin insani yardım operasyon taleplerinin yüzde 39'una doğrudan karşı çıktığını, yüzde 18'ini engellendiğini ve yüzde 18'ini de sahada kısıtladığını bildirdi.

Haq, işgalcilerin 6 Ekim 2024'ten bu yana Gazze'nin kuzeyine girişlerine izin vermediğini kaydetti.

AL JAZEERA'NIN YASAKLANMASI

Filistin yönetiminin Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun ülkedeki yayınlarını sonlandırma ve tüm çalışmalarını geçici olarak durdurma kararına ilişkin ise Haq, Al Jazeera dahil tüm basın kuruluşlarının hiçbir engel olmadan görevlerini yerine getirebilmesi gerektiğini söyledi.

Haq, gazetecilere yönelik tüm engellerin kaldırılmasını desteklediklerini dile getirdi. 


Kaynak: HABER MERKEZİ