Son yıllarda gençler arasında adabı muaşeret kurallarına uyulmaması, toplumsal bir sorun haline gelirken, davranış bilimci Korkut Daban, bu durumun kökenlerini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.
Daban, özellikle sosyal medyanın etkisiyle gençlerin tutum ve davranışlarında gözlemlenen değişikliklere dikkat çekti.
Ayrıca Daban, adabı muaşeret derslerinin okullarda eksik olmasının bu sorunun artmasında etkili olduğunu ifade etti.
"Şikâyetlerin başında tutum ve davranış problemi var"
Davranış Bilimci Korkut Daban, son dönemde özellikle gençler arasında adabı muaşeret kurallarına uyulmadığına dair ciddi şikayetler bulunduğunu belirterek, "Son dönemlerde özellikle gençler arasında adabı muaşeret kurallarına uyma noktasında çok ciddi şikayetlerle karşı karşıyayız." dedi. Daban, yetişkinlerin, özellikle anne babaların, eğitimcilerin ve sosyal yaşamda yer alan tüm yetişkinlerin gençlerle ilgili şikayetlerini dile getirdiğini ifade etti.
"Teknolojinin yoğun kullanımı , gençlerin tutum ve davranışlarını olumsuz etkiliyor"
Adabı muaşeretin geçmişte toplumda daha fazla yer bulduğuna, ancak günümüzde genellikle protokol ve nezaket kuralları olarak tanımlandığına dikkat çeken Daban, "Geçmişte adabı muaşeret olarak değerlendirdiğimiz, günümüzde ise çoğu zaman protokol ve nezaket kuralları olarak tanımladığımız kavramların artık toplumda çok fazla karşılık bulmadığına tanık oluyoruz." şeklinde konuştu.
Özellikle milenyum çağıyla birlikte teknolojinin yoğun kullanımı ve sosyal medya bağımlılığının, gençlerin tutum ve davranışlarını olumsuz etkilediğini belirten Daban, "Takdir edersiniz ki toplumsal değişim ve gelişimler belli periyotlarda gerçekleşiyor. Adabı muaşeret dediğimiz kavram bugün çok dikkate alınmasa da aslında uluslararası arenada çok dikkate alınan bir husustur." dedi.
"Beden dilinizle kendinizle ilgili bilgi notu verirsiniz"
Protokol ve nezaket kurallarının önemli olduğunu vurgulayan Daban, "Gerek çalışma hayatında gerekse sosyal yaşamda çok kıymetlidir. Kıymetli olmasının nedeni ise örneklendirecek olursak, bir iş görüşmesine gittiğinizde yahut bir ziyarete gittiğinizde kapıdan içeri girişiniz, ev sahibinin size buyur etmesi, otur izni, müsaadesi vermesi ve buna mukabil nasıl oturmanız gerektiği sizinle ilgili değerlendirmede ilk verilen puanların müjdecisidir." ifadelerini kullandı.
"Nezaket kuralları okullarda seçmeli ders olarak verilmeli"
Bugün yaşanan sorunların, adabı muaşeret derslerinin okullarda verilmemesinden kaynaklandığını belirten Daban, "Bugün neden bu konuda çok sorun yaşıyoruz derseniz, geçmişte görülen adabı muaşeret derslerinin günümüzde okullarımızda olmamasından kaynaklıdır. Protokol ve nezaket kurallarının ortaokul seviyesinde okullarda seçmeli ders olarak verilmesi gerektiği inancındayız. Böylece yeni nesillerin hem nezaket kurallarını öğrenmesi ve bunun takibinde resmi ortamlarda nasıl uyum sağlamaları gerektiğini mutlaka öğrenmiş olacaklardır." şeklinde konuştu.
"Aile içerisi de dâhil nezaket kurallarının bilinir olmalı"
Ayrıca, ailelerin de örnek teşkil etmelerinin önemli olduğuna değinen Daban, "Bu sadece çocuklar için değil, anne ve babaların örneklik teşkil etmelerinden dolayı aile içerisi de dâhil nezaket kurallarının bilinir olması demek, genç bireylerin bu bilgilerle donanmış olması anlamına gelir." ifadelerini kullandı.
Nezaket kurallarının toplumsal anlamda kabul görmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Daban, bugün sokakta nezaketi görmeyen bir genç, kendi hayatında da nezakete yer veremediğine vurgu yaptı.
"Gündelik hayatta insanların birbirini çok kırdığına tanıklık ediyoruz"
Son olarak Daban, "Nezaket kurallarının toplumsal anlamda kabul görmesi ve yaygınlaştırılması gerekir. Gündelik hayatta insanların birbirini çok kırdığına tanıklık ediyoruz. Saygı sınırlarının aşıldığına ve konuşmadaki üsluba kadar bu sirayet ediyor. Bu yansımaların birinci kuralı tekrar söylüyoruz, eğitimdir." diyerek eğitimin önemini dile getirdi.