Toplumsal manada dini, kültürel ve geleneksel değerlerimizle bağdaşmamasına rağmen medyada yapılan reklamlar, Batı kültürünün Müslüman toplumlarda yayılmaya çalışılmasıyla yılbaşı özel bir günmüş gibi bazı kesimler tarafından bir ayrıcalıkmış gibi kutlanıyor.
Yılbaşı kutlaması ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Araştırmacı Yazar Cemal Çınar, bunun dine caiz olmadığını, kutlanmasının toplumsal bir felaket olduğunu söyledi.
"Müminlerin gayrimüslimlerin adetlerini kutlaması caiz değildir"
Yılbaşının Müslüman ve gayrimüslim tüm dünyanın ortak görüşüyle bir Hristiyan âdeti olduğunun bilindiğini belirten Çınar, "Hristiyanların dini vecibelerin içerisinde en önemli vecibelerini biri olduğunu bütün dünya biliyor. Bir Müslüman gayrimüslimlerin dini günlerini kutlayabilir mi? Dini günlerini kutlamak, dinen caiz mi? Peygamber zamanında, Hazreti Musa Aleyhisselam'a müntesip olduğunu söyleyen Yahudiler aşure günü oruç tutuyorlar. Resulü Ekrem onlara benzememek için 'onlar ayın 10'unda tutuyorlarsa siz 9 ve 10'unda, 10 ve 11'nde veya 9-10 ve 11'inde tutun. Yani ibadet bile olsa Resulü Ekrem, sahabelere gayrimüslimlere uymamayı tavsiye ediyor. Yani gayrimüslimlerin dini vecibelerini bir mümin insanın yapması caiz değilken bir toplumun yapması ise dinin ciddi bir kaymaya sebep olur. Toplumsal şekilde gayrimüslimlerin dini vecibelerini yerine getirmek toplumun felaketi demektir. Bu bir kişinin yanlış yapması, günaha girmesi, bir yanlışı görmezden gelmesi manasında bir yanlış değil toplumun dinen başka tarafa kayması demektir." diye konuştu.
"Yılbaşı kutlanması insanı ve İslami değerlerinden kopma manasına geliyor"
Çınar, Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerinde, 'kim bir kavme benzemeye çalışırsa o onlardandır' buyuruyor. Yine Kur'an-ı Kerim'de Allah'u Teala, 'siz onların dinine girmediğiniz müddetçe ne yaparsanız yapın onlar sizden razı olmazlar' diye buyuruyor. Birileri bu ülkeyi, bu toplumu 100 yıldan beridir Batı'ya uydurmaya çalışırken, Yahudi ve Hristiyan'ları razı etmek için bu milletin istikametinden kaydırmaya çalışırken Allah'ın ayetine karşı savaş açmış oluyorlar. Bu gidişatı Müslümanların topluca görmemeleri mümkün değildir. Dolayısıyla yılbaşı kesinlikle caiz değildir. Bireysel olarak caiz olmayan bu işi toplumsal olarak yapmak ise toplumun kendi öz insanı ve İslami değerlerinden kopma manasına geliyor. İslam'ın temel kaynağı olan Kur'an ve sünnete baktığımızda bir müminin bırakın yılbaşını dini bir gün olarak kutlamayı sevinç günü olarak bile kutlaması caiz değildir." şeklinde konuştu.
"Pazar günü kilise aklımıza gelmediği gibi 1 Ocak'ta da yılbaşı aklımıza gelmemeli"
Müslümanların aralık ayının son günlerinde 'kutlu doğum' mevsiminde Peygamber Efendimizin hayatının topluma anlatıldığı gibi Hazreti İsa'nın hayatını anlatmaktan başka bir iş yapmalarının doğru olmayacağını aktaran Çınar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Müslümanların bugüne alternatif bir şeyler çıkarmalarına gerek yok. Pazar günü geldiğinde nasıl ki kilise aklımıza gelmiyorsa yılbaşı geldiğinde ise kutlamalar akla gelmemeli. Yılbaşı kutlamalarıyla ilgili 'sanki bütün toplum bunu kutluyormuş' gibi devletin çok ciddi tedbirler alması da doğru değildir. Bugün dünyada birkaç yönüyle savaşlar yapılıyor. Savaşlardan birisi de medya üzerinden gerçekleştirilen savaştır. Müslümanların kendi medya ortamlarına ve Müslüman diyen medya sahiplerinin bu konuda hassas olmaları gerekir. Ülkemizde son birkaç yıldır yılbaşı kutlamaları neredeyse artık doğal hale getirildi. Hatta bazı İslami yazarlar, İslami kesimler de buna alternatif bir şeyle yapma gayreti içerisine girerek 'bir yılın muhasebesini yapalım' diyorlar. Böylece İslami bir hava estirmeye çalışıyorlar ama buna hiç gerek yok. Pazar günü geldiğinde nasıl ki kilise hiç aklımıza gelmiyorsa 1 Ocak'ta yılbaşı da aklımıza gelmemeli. Hele bunu kutlamak, içki içmek, noel ağacı kutlamak hiç doğru değildir. Kaldı ki noel ağacı denilen şey Hristiyanlara ait bir şey de değildir. Bu adet putperest kültürden gelme bir adettir."
"Yılbaşı kutlaması dini açıdan bir felakettir"
Çınar, "Böylesi bir kutlama Hristiyanlığı aşıp Batı'nın dinsiz adetlerini memlekette taşımak manasına geliyor ki bu bir felakettir. İslam alimleri, siyasi çevreler, İslami siyasi partiler bu işin üzerinde çok ciddi manada durmalı ve toplumun bu konuda hassas olması için elinden geleni yapmalıdır. Etkin olan tüm grupların bu konuda sefer seferber olmaları gerekir. Dini temel kaide olarak biz böyle bir günü ne bir bayram ne şenlik ne kültürel ne de resmi bir ad ile kutlamamalıyız. Böyle bir günün şenlikle kutlanması, yapılan şenliklerin seyredilmesi için hiçbir gayret içine girilmemelidir. Bizim için dini bir değeri yoktur ve yapılması ise dini açıdan büyük bir felakettir." dedi.