Asgari ücretin, çalışanların önemli bir kesimini doğrudan ilgilendiren temel bir ücret politikası olduğunu belirten Söğüt, "Ancak 2025 yılı için belirlenen net 22 bin 104 TL’lik asgari ücret, ülkemizin ekonomik gerçeklerini dikkate almayan ve emekçilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak bir rakamdır. Türkiye’de çalışanların yaklaşık yarısı asgari ücretle çalışmaktadır. Bu nedenle asgari ücret, bir taban ücretten öte, geçim ücreti niteliğindedir. Bu durum, belirlenen rakamların daha geniş bir hassasiyetle ele alınmasını zorunlu kılmaktadır." dedi.
Söğüt, asgari ücret tespit sürecine yönelik eleştirilerde bulunarak şu ifadeleri kullandı:
"Her yıl aralık ayında yaşanan süreç, bir tiyatroya dönüşmüştür. İşçi temsilcilerinin tamamının bulunmadığı ve antidemokratik bir yapı ile çalışanların talepleri göz ardı edilmektedir. Katılımcı bir anlayış benimsenmediği için, adil ve gerçekçi bir tespit yapılması mümkün olmamaktadır. Bu süreçte, ne yazık ki çalışanların gelir payı giderek erimekte ve gelir adaletsizliği artmaktadır."
"Enflasyonun altında bir ücret kabul edilemez"
Asgari ücretin enflasyon oranının altında belirlenmesinin çalışanları derinden etkilediği vurgulayan Söğüt, "Son yıllarda asgari ücret belirlenirken enflasyonun altında bir rakam açıklanmamıştı. Ancak bu yıl, açıklanan rakam enflasyonun altında kalarak çalışanları ekonomik olarak büyük bir sıkıntıya sokacaktır. Bu durum, toplu sözleşme düzenini de olumsuz etkileyecektir. Çalışanları enflasyonun sebebi olarak görmek ve ekonomik sorunların çözümünü çalışanların sırtına yüklemek kabul edilemez bir yaklaşımdır." dedi.
"Komisyon yapısı değiştirilmeli"
Söğüt, asgari ücret tespit komisyonunun yapısına ilişkin de çağrıda bulundu:
"Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde, sosyal diyalog temelli bir yaklaşım benimsenmelidir. Komisyonun katılımcı, çoğulcu ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması elzemdir. Bu doğrultuda, bütün kesimlerin temsil edildiği bir yapı oluşturularak çalışanların taleplerine duyarlı bir sistem kurulmalıdır."
"Asgari ücret, çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayabileceği bir düzeye çekilmeli"
Son olarak Söğüt, çalışanların ekonomik koşullara karşı korunması için köklü bir düzenleme gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"HAK-İŞ olarak, açıklanan asgari ücretin mevcut ekonomik ve sosyal koşullarla uyumlu olmadığını ifade ediyoruz. Asgari ücret, çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayabileceği bir düzeye çekilmelidir. Ayrıca toplu sözleşme düzenini bozmadan, hayat pahalılığına karşı tüm çalışanları koruyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz."
İLKHA