Sahtesi de gerçeği de öldürüyor! 1 buçuk ayda 37 kişi öldü

İstanbul’da sahte içkiden zehirlenerek ölenlerin sayısı 37'ye yükseldi.

Ekleme: 16.12.2024 13:11:51 / Güncelleme: 16.12.2024 13:17:54 / Sağlık
Destek için 

İstanbul Valiliği, son 1,5 ayda 37 kişinin sahte alkolden öldüğünü, 17 kişinin tedavisini ise sürdüğünü açıkladı.

GERÇEĞİ DE ÖLDÜRÜYOR

Bilim insanları alkolün etkilerinin yalnızca karaciğer ve beyinle sınırlı kalmadığını, alkol tüketiminin vücuttaki her organ üzerinde zararları olduğunu söylüyor.

Imperial College London'dan araştırmacı Emily Parker, alkolün beyinde ve tüm vücuttaki bir çok sistemi etkileyen "kötü bir madde" olduğunu ifade ediyor.

Imperial College London'dan bir diğer araştırmacı Nöropsikofarmakolog Rayyan Zafar, alkol alınmaya başlandığında, beyinde gama-aminobütirik asit (Gaba) adı verilen nörotransmitter etkiye sahip kimyasal bir madde salgılandığını söylüyor.

Zafar, Gaba'nın beyni yavaşlattığını ve özellikle beynin düşünme süreci ve kontrol duygusunu yöneten kısımlarında, korteksteki reseptörlerde etkili olduğunu belirtiyor. Gaba'nın ayrıca, "bir sinir hücresinin merkezi sinir sistemi boyunca kimyasal mesajlar gönderme ve alma yeteneğini azalttığını" ifade ediyor.

Alkol, karaciğerin alkol dehidrojenaz (ADH) enzimi tarafından metabolize ediliyor. ADH, alkolün içindeki etanolü parçaladığında bir zehir ve kanserojen olarak sınıflandırılan asetaldehit oluşturuyor. Zafar, "Kandaki alkol değeri sıfıra ulaştığında, akşamdan kalma belirtileri genellikle en kötü halindedir, çünkü bu noktada tüm alkol, DNA'nın çalışma şeklini değiştiren asetaldehite dönüşmüştür." diyor.

Zafar'a göre, alkol ayrıca böbreklere sıvı tutmalarını söyleyen bir hormon olan vazopressin salınımını da baskılıyor, böylece idrara çıkma sıklığı artıyor. Ortaya çıkan dehidrasyon kişiye susuzluk, yorgunluk ve baş ağrısı hissettirebiliyor.


HAMZA DURMAZ
Etiketler: