Tarihte bugün: 16 Aralık

16 Aralık’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 16.12.2024 01:01:41 / Güncelleme: 16.12.2024 01:02:01 / Tarihte Bugün
Destek için 

1631: Vezüv Yanardağı faaliyete geçti; yaklaşık 4 bin kişi öldü. İtalya’da, Napoli’nin doğusunda bulunan, 1280 metre yüksekliğinde, aktif bir yanardağ olan Vezüv; son yüz yılı içinde, Avrupa ana karasında aktivite gösteren tek yanardağdır. Diğer iki benzer yanardağ olan Etna ve Stromboli ise adalarda yer almaktadır. Vezüv’ün milattan sonra 79’daki püskürmesiyle Pompei, Herkülanyum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir. 

1920: Çin’in kuzeybatısındaki Ganzhou eyaletinde 8,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tüm eyaleti etkileyen ve birçok yerleşim yerini harabeye çeviren depremde, 200 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

1925: Cemiyet-i Akvam / Milletler Cemiyeti, daha önce saptanan ve Musul’un İngilizler’e terkedildiği “Brüksel hattını” Türkiye-Irak sürekli sınırı olarak kabul etti. Bu karara göre, Musul ve Irak Kürdistan’ı İngiliz egemenliğindeki Irak’a verildi.

1969: Boğaz Köprüsü 303 milyon liraya ihale edildi. Projeye göre kuleler arası mesafe 1074 metre, su seviyesinden yüksekliği 64 metre, kulelerin boyları 165 metre olacaktı. Asya ve Avrupa kıtasını karayoluyla birleştirecek olan köprü, doğu ve batı arasındaki ulaşım ve ticaret açısından da önemli bir rol üstlenmekteydi.

1985: SHP Adana Milletvekili Cüneyt Canver, karakollarda işkenceden 113 kişinin öldüğünü iddia ederek meclis’e bir liste ve işkence aleti verdi. Bu iddia ve delil dahi işkence ile ilgili bir soruşturma açılmasına yaramazken, sistematik bir şekilde tüm merkezlerde yapılan işkence 2000’li yıllara kadar devam etti. 

1991: Kazakistan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bağımsız devlettir. Müslüman ülkelerin ve Türkî devletlerin yüz ölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir.

1998: Amerika, Irak’a yönelik “Çöl Tilkisi Harekâtı”nı başlattı; ABD ve İngiltere tarafından Irak’taki bazı hedefler, dört gün boyunca ağır bombardımana tutuldu. Harekâtın nedeninin, Birleşmiş Milletler’in ülkede yaptığı kitle imha silahı kontrolünün, Irak tarafından engellenmesi olduğu iddia edildi. 

2013: Türkiye ve AB arasında “Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni” ve “Geri Kabul Anlaşması” imzalandı. Anlaşmayla Türkiye, kendi toprakları üzerinden Avrupa Birliği’ne kaçak yollardan giden üçüncü ülke vatandaşlarını, geri almayı kabul edecekti. 

2015: İhya-Der Başkanı Şehid Aytaç Baran’ın katledilmesine yönelik Kayseri’de görülen davada 5 sanığın daha tahliyesine karar verildi. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı. Davada tutuklu hiçbir sanığın kalmaması, dava dosyasının faili meçhuller arasına gireceğine yönelik endişeleri arttırıyordu. 


FATİH SİVİ
Etiketler: