1904: Japonlar, Port Arthur’da Rus Donanması’nı yok etti. Japonya’nın Rusya’yı, Uzakdoğu’daki yayılmacı politikadan vazgeçmek zorunda bıraktığı ve Eylül 1905’e kadar süren Rus-Japon Savaşı; Kore ve Mançurya üzerindeki nüfuz çekişmesinden kaynaklanmıştır. Savaşın önemli sonuçlarından biri de bir Asya devletinin modern çağda ilk kez bir Avrupa devletini yenilgiye uğratmasıydı.
1923: Halifeliğin kaldırılmasının büyük bir hata olacağının bildirildiği ve Hindistan-Pakistan Müslümanlarının liderleri Emir Ali ve Ağa Han tarafından Türkiye hükümetine gönderilen mektup, henüz resmî açıklama yapılmadan, İstanbul gazetelerinin bazılarında yayınlandı. İslam’a ve Müslümanlara karşı her türlü düşmanlığı yapan kurucu kadro arasındaki bazı üst düzey yöneticiler, bu mektubu hilafet aleyhine propaganda aracı olarak kullandılar. Kafadan İslam düşmanı bu güruh, dünya Müslümanlarının feryadına kulak verecek yerde, bu feryadı çok büyük bir müşkül olarak kabul edecek ve hilafeti kaldıracaklardı.
1927: Cumhuriyet döneminin ilk kâğıt paraları tedavüle çıkarıldı. 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1000 liralık olmak üzere 7 ayrı değerde çıkarılan banknotlar, eski Türkçe ve Fransızca bastırıldı. Banknotların ayrıca Fransızca basılmasının nedeni anlaşılamadı.
1996: Türkiye’de MHP Lideri Alparslan Türkeş, Susurluk Olayı’nın bir kaza değil, dış kaynaklı bir suikast olabileceği iddiasında bulundu. Devlet içinde organize olmuş bu derin çetelerin ülkücü ve milliyetçi cephe ile ilişkili olduklarının iddia edildiği bir dönemde Türkeş’in bu sözleri manidar bulundu.
2003: YÖK Başkanlığı’nı 8 yıldır yürüten Profesör Doktor Kemal Gürüz’ün görev süresi sona erdi. Laikçi, çatışmacı bir portre çizen Gürüz, 7 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştır; Ergenekon soruşturmasının tutuksuz sanığıdır. Bilahare 28 Şubat Soruşturması kapsamında Nöbetçi Ankara 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Haziran 2012 tarihinde tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderildi.
2012: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyükşehir belediyeleriyle ilgili yasayı onayladı. Yasa, nüfusu 750 bini aşan illerin büyükşehir belediyesi kapsamına alınabilmesine imkân tanıyordu. Yasaya göre; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehirler arasına katıldı. Böylece büyükşehir sayısı 29’a çıktı.
2012: Bosna Savaşı sırasında 130 Boşnak sivili yakmakla suçlanan eski Sırp askeri Milan Lukiç’in ömür boyu; Sredoye Lukiç’in ise 27 yıl hapse mahkûm olması, savaş mağdurlarını sevindirdi. BM Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, ömür boyu hapis cezası alan Lukiçlerin cezasını onadı. Eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için Lahey’de kurulan mahkeme kararında; “Milan Lukiç ve Sredoye Lukiç’in Bosna-Hersek’in doğusunda yer alan Vişegrad kentinde, 1992 yılında iki farklı yerde yaklaşık 65’er Boşnak sivilin evlere zorla sokulması ve canlı olarak burada yakılmasından suçlu bulunduğu” belirtildi.
2012: Afganistan’da Taliban ülkenin en büyük ikinci şehri olan Celalabad’da, havaalanına bir eylem düzenledi. Taliban, eylemde 4’ü helikopter beş hava aracının imha edildiğini ve 18 ABD’li askerin öldürüldüğünü duyurdu.
2014: Diyarbakır’da 6-8 Ekim Kobani bahaneli saldırılar sırasında PKK/HDP’liler tarafından vahşice katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının katil zanlıları olarak gözaltına alınan 24 kişiden 17’si serbest bırakıldı. Zanlılardan sadece 7 kişi tutuklandı. Katil zanlılarının sorgularının yapıldığı Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan Diyarbakır halkı ise, karara tepki gösterdi.
2015: Hazar Denizi’ndeki güneşli petrol yatağı bünyesindeki 10’uncu Platform’da yangın çıktı. Azerbaycan devlet petrol şirketi, yangının güçlü kasırga nedeniyle çıktığını açıkladı. Yangın sonrasında ilk olarak çalışanların tahliyesi için çalışmalara başlandığı, fakat yüksek dalgaların kurtarma gemilerinin platforma yanaşmasına engel olduğu ifade edildi. Yangında, platformda görevli 32 işçi hayatını kaybetti. 42 işçi ise yangından kurtarıldı.