Şanlıurfa’da hayvancılık alanında yerli yazılım geliştirildi

Şanlıurfa’da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) desteğiyle geliştirilen BUGA yazılımı, hayvan yetiştiricilerinin kullanımına sunuldu.

Ekleme: 02.12.2024 14:55:04 / Güncelleme: 02.12.2024 15:14:58 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Harran Üniversitesinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) desteğiyle BUGA yazılımı geliştirildi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yazgan tarafından üretilen yazılım, “Hayvan Islahında Genetik Parametre Tahmininde Kullanılması Amaçlanan Yerli BUGA Yazılımının Geliştirilmesi” projesinin bir ürünü olarak hayata geçti.

BUGA yazılımıyla hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında büyük bir ihtiyaç olan nitelikli damızlık hayvan tespitinin daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılması hedefleniyor. Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan işletmelerinde kullanılmak üzere tasarlanan yazılım, TAGEM ve TİGEM gibi kamu kurumlarıyla özel sektördeki işletmelere de önemli avantajlar sunacak.

Türkçe bir arayüzle tasarlanan ve kullanıcı dostu bir yapıya sahip olan BUGA, kolay anlaşılır bir kullanım kılavuzuyla birlikte geliyor. Yazılımın sahadaki rutin genetik parametre tahmini çalışmalarında kullanılacak olması hem ekonomik kazanç hem de kaynak tasarrufu sağlayacak.

BUGA yazılımının Türkiye’nin yerli ve milli yazılım hedefleri doğrultusunda geliştirilen önemli bir adım olduğunu belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Harran Üniversitesi’nin bu başarısının, ülke tarımı ve hayvancılığına yönelik inovatif çözümler üretme konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.


İLKHA