Tarihte Bugün: 2 Aralık

2 Aralık’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 02.12.2024 03:00:53 / Güncelleme: 02.12.2024 03:01:02 / Güncel
Destek için 

1804: Napolyon Bonapart, Paris’teki Notre Dame (Nötrö Dam) Katedrali’nde, Papa’nın da katıldığı törende taç giydi ve Fransa İmparatoru oldu. 

1918: Ermenistan, Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını ilan etti. Osmanlı Devleti kayıtlarında millet-i sadıka olarak tanımlanan Ermenilerin sadakati, Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımının yayılmasına kadardır. 

1963: 1961’de güvenoyu alarak göreve başlayan Cumhuriyet Halk Partisi ve Adalet Partisi’nden oluşan Türkiye’nin ilk koalisyon hükümetinin başkanı İsmet İnönü, 24 yıl sonra ilk kez üstlendiği başbakanlık görevinden istifa etti. 

1996: İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Orgeneral Eşref Bitlis’in suikasta uğradığına ilişkin bilgileri MGK’ya gönderdiğini açıkladı. Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, bölgede konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetleri’nin Türkiye’den ayrılması gerektiğini açıklıyordu. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükümete şikâyet edildiği iddia edildi. 7 Şubat 1993’te “İncirlik Üssü’nden kalkan ABD uçakları, PKK’ye yardım dağıtıyor” diyen Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993’te uçağının, düşmesi sonucu öldü. Daha sonra Rıdvan Özden ve Bahtiyar Aydın gibi Bitlis’in ekibi içinde yer alan bazı yüksek rütbeli askerler de görevi başında öldü. 

2002: Yüksek Seçim Kurulu, 3 Kasım 2002’de Siirt’te yapılan milletvekili seçimini iptal etti. Seçim işlemlerindeki eksikliğin seçim sonuçlarına etkili olduğu sonucuna varan YSK, Siirt’teki seçimin yenilenmesine oybirliğiyle karar verdi. Siirt’te yenilenen seçime siyasi yasağı henüz kalkmış olan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmış ve Siirt Milletvekili olarak meclise girmişti. 

2011: İslam ülkelerinde Tunus’la başlayan değişim istekli halk gösterileri Ürdün’e de sıçradı. Ürdün’de halk kitleleri büyük protestolar organize etmeye başladı. 

2013: Mısır’da yeni anayasayı hazırlamakla görevlendirilen cuntanın güdümündeki Anayasa Hazırlık Komisyonu, değiştirilmiş anayasa taslağının tamamını onayladı. Yeni anayasaya göre dini temellere dayanan siyasi partiler yasaklanacaktı.


HÜSEYİN GİZLİ
Etiketler: