Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin

Özel bir hastanede görev yapan Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeme ve içme konusunda dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Ekleme: 26.11.2024 12:05:05 / Güncelleme: 26.11.2024 12:10:38 / Sağlık / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Kış aylarında bağışıklığı güçlendiren beslenme önerileri hakkında bilgi veren Demirci, havaların iyice soğuduğu kış mevsiminin yaşandığı bu dönemde sağlığa katkı sağlayacak besinlerin yenmesini tavsiye etti.

"Taze meyve ve sebzeler tüketin"

Tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler hakkında bilgi veren Demirci, "Kış mevsiminde C vitamini açısından zengin turunçgiller, kivi ve brokoli gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Renkli sebzelerin antioksidan içeriği bağışıklığınızı korumanıza destek sağlar. Sıcak içecekler, zencefil ve tarçınla hazırlanan sıcak bitki çayları, soğuk havalar karşısında sizi sıcak tutar ve ruh halinizi iyileştirir." dedi.

Demrici, kışın vücudu güçlü tutacak yiyeceklerin tüketilmesini tavsiye ederek,"Omega-3 yağ asitleri; somon, sardalya ve ceviz gibi omega-3 kaynakları fiziksel sağlığı desteklerken depresyon riskini de azaltır. Tam tahıllar; yulaf, kahverengi pirinç ve bulgur gibi tam tahıllar, enerji seviyesini artırır ve sindirim sistemini düzenler.  Probiyotikler; yoğurt, kefir gibi probiyotiklerle zenginleştirilmiş gıdalar, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklığı güçlendirir. Su tüketimi; kışın su içme alışkanlığınızı sürdürün. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. Şeker ve işlenmiş gıdalar; aşırı şeker ve işlenmiş gıdaların tüketimi bağışıklığı zayıflatır. Bunun yerine doğal ve besleyici gıdalar tercih ediniz." ifadelerini kullandı.

"Besin hazırlama ipuçları"

Demirci, sebzelerin pişirilme yöntemleri hakkında bilgi vererek, "Sebzeleri buharda pişirerek besin değerini koruyunuz.  Baharatlar ekleyerek yemekleri zenginleştiriniz. Sıcak çorba ve güveçler hazırlayın, çeşitli sebzeler ve tam tahıllar kullanınız. Fırında sebze pişirme yöntemi ile doğal tatları artırınız." dedi.

"Bitkisel ürünler uzmana danışarak tüketilmeli"

Herhangi bir bitkisel ürün kullanmadan önce sağlık durumunun göz önünde bulundurulup uzmana danışılmasının önemine vurgu yapan Demirci, "Tükettiğiniz bitkilerin yan etkileri olabileceğini unutmayın. Özellikle hamilelik, emzirme veya düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışın. Dengeli beslenme ile yeterli uyku ve düzenli egzersiz de önemlidir." ifadelerini kullandı.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ekinezya, zencefil ve sarımsak kullanılabileceğini belirten Demirci, C vitamini açısından zengin gıdalar ve propolis gibi doğal takviyelerin de tercih edilebileceği önerisinde bulundu.


KAYNAK: İLKHA