Çalışmadan maaş alan sözde sanatçılar! CIA belirledi iddiası! HÜDA PAR'dan TBMM'ye soru önergesi

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde 70'ten fazla oyuncunun hiç sahneye çıkmadan yılda 18 maaş aldığı ortaya çıkmış, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Nejat Birecik devlet tiyatrosu oyuncuları arasında bir klikleşme olduğunu söyledi, CIA ve FETÖ bağlantılarına kadar pek çok çarpıcı ifade kullanmıştı. HÜDA PAR'dan TBMM'ye konuyla ilgili sonu önergesi verildi.

Ekleme: 26.11.2024 11:56:30 / Güncelleme: 26.11.2024 11:58:06 / Güncel
Destek için 

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, azınlıkta bir oyuncu grubun uzun yıllardır oyun oynamamasına rağmen maaş almasına  dikkat çekmiş,  Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Nejat Birecik de "Devlet Tiyatrosu'nda görev almak için Pensilvanya'ya ziyarete gidiyorlardı. Devlet Tiyatrosu genel sekreterini CIA belirledi. Ayağı kokan Müslüman diyenleri yönetmek istemediğim için görevimden ayrıldım." açıklamasıyla kurumdaki yozlaşmayı ortaya çıkarmıştı. 

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, söz konusu iddialarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. 

Kurumdaki yozlaşma ve liyakat iddialarına değinilen önergede Bakan'ın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi;

1-Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne yönetici atanmasında liyakat ve ehliyet kriterlerinin yerine, ideolojik ve çıkar odaklarının etkisiyle karar verildiği iddiaları doğru mudur? Bu atamalarda hangi objektif kriterler gözetilmektedir?

2. Devlet Tiyatrolarında çalışıyormuş gibi gösterilen ancak yurtdışında yaşayan sanatçılara verilen maaşların miktarı nedir? Bu kişilerin fiilen görev yapıp yapmadıkları nasıl denetlenmektedir?

3. Devlet Tiyatrolarında sahnelenen eserlerin kalitesizliği ve ahlaki kaygılardan yoksun olduğu iddialarına yönelik olarak bakanlığınız ne tür önlemler almaktadır? Bu konuda herhangi bir denetim mekanizması mevcut mudur?

4. Halkın vergileriyle fonlanan Devlet Tiyatroları, halkın değerleriyle uyumlu içerikler üretmek yerine ideolojik çıkar gruplarının kontrolü altında olduğu iddiaları hakkında bir inceleme yapılmış mıdır?

5. Bankamatik sanatçılar olarak nitelendirilen, çalışmadan maaş alan kişilerin sistemden yararlandığına dair iddiaların doğru olup olmadığı konusunda bakanlığınızca bir araştırma yapılmakta mıdır?

6. Devlet tiyatrolarına ayrılan bütçelerin daha şeffaf ve halkın değerlerine uygun bir şekilde kullanılması için bakanlık tarafından planlanan bir reform çalışması var mıdır?

7. Devlet Tiyatroları ve diğer kültürel kurumların, halkın manevi değerleriyle örtüşen özgün ve ahlaki eserler üretmesini sağlamak amacıyla bakanlığınızca atılması planlanan adımlar nelerdir?


HAMZA DURMAZ

 

Etiketler: