Şanlıurfa'da, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla başladı.
GAPTAEM'de düzenlenen programda, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Hassas Akıllı Tarım Uygulaması Karar Destek Sistemi hakkında bilgi verdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı programda açıklamalarda bulundu.
“9 ilimize güçlü bir tarım orman altyapısı kazandırdık”
Bakan Yumaklı, “GAP bölgesi, verimli topraklarıyla gıda arz güvenliğimizin önemli bir merkezi. Bölgenin bu potansiyelini ortaya çıkarmak için son 22 yılda önemli yatırımları hayata geçirdik. GAP bölgesini kapsayan 9 ilimize güçlü bir tarım orman altyapısı kazandırdık. Özellikle DSİ eliyle bölgedeki projelerimiz hız kesmeden sürüyor. GAP eylem planı 10,6 milyon dekar alanın sulamaya açılmasını hedefliyordu. Şu anda bunun üçte ikisini tamamladık. Kalanını da 2032’ye kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Fırat ve Dicle alt havzasında yürüttüğümüz bu projelerin bitmesiyle ekonomimiz yıllık 7 milyar dolarlık bir kazanca kavuşacağını ön görüyoruz. Bununla beraber 1,3 milyon kişiye istihdam olanağı sağlanmış olacak.” dedi.
“Markalaşma yolunda önemli adımlar attık”
Bazı illerin de artık IPARD desteklerinden faydalanacağını ifade eden Bakan Yumaklı, "Kırsal kalkınma için yürüttüğümüz IPARD-TKDK desteklerimizden GAP illerimizden daha önce Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin faydalanıyordu. Avrupa Birliği ile yaptığımız yoğun müzakereler sonucunda; Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şırnak, Siirt ve Batman da artık IPARD desteklerinden faydalanmaya başladı. GAP bölgesinde üretilen 262 tarım ve gıda ürününün coğrafi işaret almasını sağlayarak markalaşma yolunda önemli adımlar attık.” şeklinde konuştu.
“Memleketimizin dört bir tarafında hakikaten emsalsiz ürünler üretiyoruz”
Ülkede emsalsiz ürünler üretildiğine dikkat çeken Bakan Yumaklı, “Sadece üretmenizin bir anlamı yok; eğer bunu katma değerli bir hale getirip satamıyor iseniz. Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla birlikte çok uzunca süredir buna kafa yoruyoruz çünkü memleketimizin dört bir tarafında hakikaten emsalsiz ürünler üretiyoruz. Ancak bunların katma değerli hale gelmesi noktasında daha almamız gereken epey bir mesafe var. Bundan sonraki dönemlerde inşallah bu salonlarda bizler işte bu projelerin de tanıtımını kamuoyuna açıklamasını yapmış oluruz.” diye konuştu.
“18 yılda GAP bölgesi tarımsal hasılası 22 kat artmış oldu”
Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son 22 yılda GAP bölgesine sağladığımız yatırımlar ile bitkisel üretim miktarımız 2 kat, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız 2 kat, kanatlı hayvan varlığımız 3 kat, su ürünleri üretimimiz 9 kat, bal üretimimiz 7 kat arttığını gördük. Bu sayede 18 yılda GAP bölgesi tarımsal hasılası 22 kat artmış oldu. Yine bu bölgeden yapılan ihracat 56 kat artışla 5,6 milyar dolara ulaşmış oldu. Hem ülkemiz hem de bu bölge için yaptığımız çalışmalar, bugün için yeterli olarak görülebilir, ancak biz yeterli görmüyoruz biraz önce söylediğimiz gibi bunu çok çok daha üzerine çıkabilecek potansiyele sahibiz ve bunu açığa çıkarmaya kararlıyız.”