Meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı bilgilendirme semineri düzenlendi

Siirt'te İl Sağlık Müdürlüğü ile KETEM ortaklığında meme kanseri ve rahim ağzı kanserine ilişkin bilgilendirme semineri düzenlendi.

Ekleme: 20.11.2024 16:45:04 / Güncelleme: 20.11.2024 16:46:23 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

Siirt’te İl Sağlık Müdürlüğü ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) iş birliğiyle düzenlenen bilgilendirme seminerinde, meme ve rahim ağzı kanserine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bilgiler paylaşıldı. "Meme Kanserine Farkındalık Ayı" kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, özellikle erken teşhisin hayat kurtarıcı önemi vurgulandı.

"Kanser, Türkiye’de ve dünyada ikinci ölüm nedeni"

Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, yaptığı açıklamada, kanserin Türkiye’de her beş ölümden birine, dünya genelinde ise her altı ölümden birine neden olduğunu belirtti.

Dr. Ömür, kanserin yaygın sebeplerini ve önlenebilirliğini şu sözlerle ifade etti:

"Kanser ölümlerinin yaklaşık üçte biri, başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Tütün kullanımı, yüksek beden kütle indeksi, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol kullanımı. Özellikle tütün kullanımı, kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yüzde 22’sinden sorumludur."

"Kanser yükü artıyor"

Dünya genelinde nüfus artışı, yaşlanma ve çevresel etkenlere daha fazla maruz kalma nedeniyle kanser vakalarının her geçen gün arttığını söyleyen Dr. Ömür, bu durumunun sağlık sistemleri için büyük bir kriz oluşturduğuna dikkat çekti.

Ömür, "Gelecekte, kanser yükündeki bu artış, birçok ülke için tanı konulan hastaların tedavisi ve bakımı konusunda ciddi mali sorunlar yaratabilir. Kaynakları zengin olan ülkeler dahi bu yükün altında zorlanacaktır." dedi.

"Erken teşhis hayat kurtarıyor"

Kanserin yüzde 30 ila 50’sinin önlenebilir olduğuna dikkat çeken Dr. Ömür, risk faktörlerinden kaçınılması ve kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanmasıyla önemli ilerlemeler kaydedilebileceğini belirtti.

Ayrıca, erken teşhis ve uygun tedavinin birçok kanser türünün iyileşme olasılığını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Ömür, "Hangi bölgede olursa olsun kanserle mücadelede öncelikler belirlenirken, o bölgedeki kanser yükü ve yoğun görülen türlere ilişkin veriler dikkate alınmalıdır. Bu doğrultuda, Ulusal Tarama Programı büyük bir öneme sahiptir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünya verileri karşılaştırıldı

Seminerde, Türkiye'deki kanser istatistikleri ve dünya geneliyle karşılaştırmalı veriler de ele alındı. Raporda, tütün, obezite ve HPV ile ilişkili kanserlerin yanı sıra kanser türlerinin histolojik tipleri ve evre dağılımları incelendi. Türkiye’nin Ulusal Tarama Programı kapsamında yer alan kanserlerin yaşa özel hızları ve son beş yıl içerisindeki değişimleri değerlendirildi.

Meme kanseri ve rahim ağzı kanserine yönelik bir sunum gerçekleştiren KETEM'de görevli Dr. Büşra Eskifuruncu, kansere karşı bilinçlendirme ve erken teşhis imkanlarının artırılmasının önemine vurgu yaptı. Kanserle mücadelede toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Dr. Eskifuruncu, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin önemine de dikkat çekti.

Etkinlik, Siirt İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde bulunan mobil kanser tarama aracının incelenmesiyle sona erdi.


İLKHA
İlgili Galeriler