Uzman Doktor Canpolat: Her on yetişkinden biri KOAH hastası

Dünyadaki her on yetişkinden birinin KOAH hastası olduğunu belirten Uzman Doktor Semih Canpolat, önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 20.11.2024 15:25:04 / Güncelleme: 20.11.2024 15:38:07 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, "20 Kasım Dünya KOAH Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığı olduğunu belirten Canpolat, ileri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşta da başlayabildiğini ve genç bireyleri de etkileyebildiğini söyledi.

Yapılan çalışmalara göre dünyadaki her on yetişkinden birinin KOAH hastası olduğunu vurgulayan Canpolat, "KOAH’ta yetersiz tanı önemli bir sorun olup hastaların yüzde 60-85’i halen tanı almamış durumdadır. 2023 yılında yapılan çalışmaya göre ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8.8’dir. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruziyet, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleridir." ifadelerini kullandı.

"Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın"

KOAH hastası olan kişilerin yüzde 80’inin sigara içtiğini aktaran Canpolat, "Tütün ve tütün ürünlerinin KOAH’ın en yaygın nedeni olduğunu ortaya koymuştur. Yetersiz beslenme, özellikle çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH'a yol açabilir. KOAH’da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için; Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Yaş grubunuza uygun aşınızı olun. İklim değişimine duyarsız kalmayın." dedi.


İLKHA