Havaların soğumasıyla birlikte her yıl düzenli olarak yapılan kombi bakımlarının sağlık açısından önemli olduğunu belirten Kombi Teknisyeni Ahmet Bişi, yıllık olarak kombi ve petek bakımının yapılmasının hem tasarruf sağlandığına hem de oluşabilecek birtakım arızaların önüne geçileceğine dikkat çekti.
Kombi ve petek bakımının birbirinden bağımsız olduğunu kaydeden Bişi, kombi ve peteğin ayır işlemlerden geçilmesinden bakımlarının da ayrı yapılması gerektiğini ifade etti.
“Bakımın amacı arızanın önüne geçmek içindir”
Ahmet Bişi
Bakım işleminin, birtakım arızaların önüne geçilmesi amacıyla yapıldığını belirten Bişi, “Kış ayılarının ısınma ihtiyacının vazgeçilmezi kombinin bakımı, sezona girmeden yapılması daha uygundur. Normal şartlarda kombi bakımı yılda birdir. Bizim önerdiğimiz hazırlık babında kış ayına girmeden, sıcağa geçmeden çalıştırılması daha uygundur. Bakımın en uygunu sonbaharda yapılmasıdır. Kış sezonuna bırakıldığı zaman servislerde hem yoğunluk oluşuyor, hem de birtakım arızalar çıkabilir. Bakımın amacı arızanın önüne geçmek içindir. Kombi arıza vermeden önce kontrollerin yapılması lazım.” şeklinde ifade etti.
“Zamanında yapılmayan bakım, istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebiliyor"
Vaktinde yapılmayan bakım neticesinde kombide oluşabilecek zararlara değinen Bişi, “Zamanında yapılmayan bakım, istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Bununla birlikte eşanjörlerin tıkanmasına, kirlenmesine, yeri geldiği zaman patlamasına neden oluyor. Ayrıca aşırı kireçlenme ve pislikler olabiliyor. Dolayısıyla istenmeyen maliyetler haliyle çıkabiliyor. Malum olduğu üzere her şey pahalılaşmış durumda. Haliyle kombinin de yedek parçaları yüksek fiyatta. Gün geçtikçe fiyatlar daha da yükseliyor.” ifadelerini kullandı.
“Peteğin bir kısmının çalıştırılıp bir kısmının çalıştırılmaması tasarruf değildir”
Bişi, kombiyi tasarruflu kullanabilmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, “Kombiyi önerdiğimiz standart bir derecede çalıştırmak en uygunudur. Sarfiyat ve yakıt açısından daha iyidir. Kombiyi kapatıp belli bir süre sonra yüksek derecede çalıştırıp açmak daha sonra tekrardan kapatmak daha çok maliyetlere neden olur. Kombinin kaç derecede yakılması ise havanın durumuna göre değişir. Karın yağdığı dönemde dereceler 50-60'ı da buluyor. Ancak hava güzel olduğundan 30-35 derecede de olması yetiyor. Peteğin bir kısmının çalıştırılıp bir kısmının çalıştırılmaması tasarruf değildir. Bir odada petek yakılmadığı zaman soğuk havası diğer odalara da gittiğinden bu sefer kombi daha fazla çalışmış oluyor. Dolayısıyla bütün odaların eşit derecede yakılması daha uygundur.” şeklinde kaydetti.
Bakım yoğunluğunun şu an için durgun olduğunu belirten Bişi, “Şu an yoğunluk dönemine girmedik ama geçiş noktasındayız. Sıcaklık halen devam ediyor. Dolayısıyla biz teknisyenlerde şu an sakinlik söz konusu. Yoğunluğumuz kombiler tam anlamıyla çalışana kadar sürmektedir. Bu süre zarfından sonra tekrar bir durgunluk yaşanıyor.” dedi.
"Kombi ile petek bakımı ayrıdır işlemlerdir"
Bişi, kombi bakımı ile petek bakımının ayrı işlemler olduğuna dikkat çekerek, “Kombi ile petek bakımı ayrıdır işlemlerdir. Peteklerin yıkanma işlemi vardır. Temiz suyla peteğin içinde bulunan pis su dışarıya atılıyor. Dolayısıyla kombi ile petek bakımı birbirinden bağımsız olduğundan karıştırılmaması gerekiyor. Kombi bakımı denince kombinin kendi cihazının bakımıdır. Petek ise odalarda bulunan peteklerin bakımıdır. Petekler yıkanmadığı takdirde içindeki suyun yoğunlaşmasıyla su tam ısınmaz ve kombinin içinde devir daim işlemini gerçekleştirmez. Onun dışında su, petekleri tam anlamıyla dolaşmaz. Yoğunlaşan pislikler peteğin alt kısmına çöker.” şeklinde aktardı.
Kombi cihazında yaşanma ihtimali olan riskler hakkında da bilgi veren Bişi, “Düzenli bakımı yapılan bir cihazda herhangi bir sorun olmaz. Patlamanın nedenleri ise genelde gaz sızıntısındandır. Gaz kaçağı durumlarında da kombi, kendisini emniyete alabiliyor.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)