Derik ilçesinde bulunan taziye evine gelen DEM'li kadınlara sadece yol göstermek amacıyla uyarıda bulunduğunu belirten belediye işçisi Abdurrahman İnce, çalıştığı MARSU tarafından 22. Madde gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını öne sürdü.
Olay yaklaşık 4 ay önce yaşandı. 5 çocuk babası İnce, 7 yıl boyunca çalıştığı MARSU'dan haklı bir gerekçe gösterilmeden 14 Ağustos 2024 günü sadece telefonuna gönderilen bir mesajla 22. Madde nedeniyle çıkarıldığını belirtti.
Başından geçenleri anlatan İnce, yaklaşık 4 ay önce vefat eden amcasının taziyesinde bulundukları bir sırada, tanımadıkları bazı kadınların erkek taziye bölümüne girdiklerini, onlara yol göstermek için uyarıda bulunduğunu ancak bu olaydan yaklaşık 2 ay sonra işine son verildiğini aktardı.
Haklı bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığını dile getiren İnce, işten çıkarılma sürecinin kendisi için ciddi bir sıkıntı oluşturduğunu vurgulayarak hakkını aramak için hukuki süreç başlattığını söyledi.
Tazminat davası için mahkemeye başvurduğunu belirten İnce, olayın aydınlatılması için yetkililere çağrıda bulundu.
İşten çıkarılmasına sebep olan olayı anlatan İnce, "Yaklaşık 2 ay öncesine kadar MARSU Derik Şubesi'nde çalışıyordum. Yaklaşık 7 yıl çalıştım. 2 ay öncesinde de amcamın vefat etmesiyle taziye evini açmıştık. Taziyenin üçüncü gününde ikindi vaktinden sonra erkek bölümü olan taziye evine üç tane bayan içeri girdi. İçeri girdikleri ilk esnada tanıyamadık. Bu kadınların yanlışlıkla girdikleri kanaatine vardık. Ben de kalkarak, 'Bacım yanlış geldiniz. Burası erkek taziye evi, kadın taziye evi aşağıda' dedim. Onlardan bir tanesi de 'Biliyoruz, biliyoruz' diyerek vaaz veren Müftü Bey'in yanına gitti. Ben de sözlerimi onlara karşı tekrar ederek, 'Bacım burası erkek taziye evi. Kadın taziye evi aşağıda'. Ardından Müftü Bey de kadın taziye evine gitmeleri hususunda sözlerde bulundu. Kadınlar kalmakta ısrar ettiler." şeklinde konuştu.
"İşten çıkış sebebi olarak 22. Madde öne sürüldü"
Yaşananları anlatmaya devam eden İnce, "Hatta etrafta bulunan esnaf ve yakınlarımız sert mizaçla erkek taziye evinden çıkmalarını istedi. Aynı zamanda bu kadınların kim olduğunu hala bilmiyorduk. Taziye sahibi, kültürümüzde olmayan bir adetten dolayı çıkmaları için uyardı. Ardından DEM'li Belediye Eş Başkanı ve beraberindeki heyet içeri girdi. İçeri girince de onları karşıladık. Hoş geldiklerini ifade ettik. Eş Başkan olayı sormasıyla bizler de bu kadınların yanlış yere geldiklerini izah ettik. Belediye Eş Başkanı ise, 'Zaten bizim davamız böyle olduğundan biz böyle yapıyoruz' dedi. Böyle deyince ben de gittim yanında oturdum. Daha sonra eve gittim. Zaten taziyemizin üçüncü günü olduğundan bitmişti. Eve gittikten yarım saat sonra Derik MARSU Müdürümüz beni arayarak olay hakkında bilgi istedi. Yaşanan bu olay hemen ona iletilmişti. Bu olaydan 1 ay sonra Müdür, Mardin'e sürgün edildi. Sürgün edilmesinin sebebi ise benim çıkışımı vermesi için verilen emri yerine getirmediğinden sürgün edildi. 1-2 ay sonra da benim çıkışım verildi. Hiçbir neden ortada yokken telefonuma mesaj gelerek işten çıkarıldığım belirtildi. Mesajda, çıkış sebebinin 22. madde olduğu yazılıydı. Yaptığım araştırmalar neticesinden bazı kişiler de bu olaydan dolayı çıkarıldığını ifade ettiler. Ancak resmi olarak herhangi bir açıklama yapılmadı. Tazminat için mahkemeye başvurdum. Dava hala sürüyor." ifadelerini kullandı.
"Bizler davamıza sadık insanlarız"
Kimseye muhtaç ettirmeden ailesine, çocuklarına baktığını belirten İnce, "Çalıştığım 7 sene süre zarfında hiçbir yetkiliden olumsuz bir şikâyet almadım. İşten çıktıktan sonra şu an bahçe, tarım işiyle uğraşıyorum. 5 tane çocuğum var. Elhamdülillah rızkı veren Allah'tır. Benim durumda olan çok mağdur insan var. Bu mağdur insanlar da onlara boyun eğmediklerinden dolayı mağdur ediliyorlar. Çok şükür biz Allah rızası için çalışıyoruz. Bizler davamıza sadık insanlarız." şeklinde kaydetti. (İLKHA)