Tarihte Bugün: 14 Ekim

Selamünaleyküm 14 Ekim’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;  

Ekleme: 14.10.2024 03:00:54 / Güncelleme: 14.10.2024 03:01:02 / Güncel
Destek için 

HÜSEYİN GİZLİ

1092: Büyük Selçuklu Devleti’nin ünlü Fârisî veziri Nizâmûlmülk, bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Tam adı Ebu Ali El-Hasan Et-Tusî olan Nizâmûlmülk, Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri ve Siyasetname adlı öğütler kitabını yazan siyaset bilimci ve devlet adamıdır. Devlet yönetiminde hayli etkili olan Nizâmûlmülk’ün vezirliği Alparslan ve Melikşah dönemlerinde yayılmıştır. Nizamiye Medreselerinin teşkili ve mevcut toprak sisteminin aksayan yönlerinin tadil edilmesi gibi Selçuklu Devleti’nin müesseseleşme ve merkezileşmesi yönünde, önemli sayılabilecek teşebbüslerin altına imzasını atmıştır. Dünyadaki ilk istihbarat teşkilatının kurucusudur. Dünya tarihinin hatırı sayılır devlet adamlarından biri olarak kabul edilir.

 1882: İslam toplumlarında Batı modeliyle kurulan üniversitelerin ilklerinden olan Pencap Üniversitesi, Pakistan’da kuruldu. Lahor bölgesinin Pencap şehrinde, İngiliz sömürgesi döneminde iken kurulan üniversite, dört kampüste 14 fakülte barındırmaktadır.

 1960: Yassıada yargılamaları başladı. İlk dava, Afgan Kralı’nın Celal Bayar’a hediye ettiği köpeğin, hayvanat bahçesine satışıyla ilgili olan “Köpek Davası” idi. 

1981: Hüsnü Mübarek, Enver Sedat’ın suikast sonucu öldürülmesinin bir hafta sonrasında Mısır cumhurbaşkanı oldu. 2011’e kadar 30 yıl boyunca göstermelik seçimlerle koltuğunda kalarak, Mısır’da diktatörlüğünü sürdürmüştür. Bu süre zarfında Batı’ya ve ABD’ye yakınlaşmış ve halkın İslami isteklerini şiddetle bastırmıştır. Onun döneminde İslami camialardan 10,000’lerce kişi hapishanelere atılmış veya idam edilmiştir.

2005: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne tıbbi cihaz alımında yapılan yolsuzlukla ilgili açılan soruşturma kapsamında tutuklandı. Aşkın, başörtü ve İslami hassasiyetlere karşı düşman tutumuyla ön plana çıkmıştı. 

2014: Komünist Çin yönetiminin, Doğu Türkistan halkı üzerinde estirdiği terör ve baskı politikaları sürerken, ‘terör’ bahanesi ile yargıladığı 27 Uygurlu Müslümana idam cezası verdi. 

2016: İHH, terör rejimi israil’in 2010’da Gazze’ye giden Mavi Marmara Gemisi’ne yaptığı baskında şehid olan Furkan Doğan’ın ailesinin ABD’de açtığı davanın düştüğünü açıkladı. 31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara Gemisi’ne ve filonun diğer gemilerine yapılan saldırı nedeniyle, saldırıda şehid olanlardan ABD vatandaşı şehit Furkan Doğan’ın ailesi ABD’de dava açmıştı. Dava süreci devam ederken, Türkiye ve işgalciler arasında anlaşma gerçekleşti ve 9 Eylül’de onaylandı. Bu anlaşmayı gerekçe gösteren işgal tarafı, mahkemede Türkiye’nin 20 milyon dolar aldığını ve işgalcilerin tüm suçlamalardan muaf tutulacağının kabul edildiğini beyan etti. Bu gelişmeyle beraber mahkeme Ehud Barak’ın dokunulmaz olduğunu da kabul ederek şehid Furkan Doğan’ın davasını kapattı. 

 

 

Etiketler: