Kiralar dudak uçuklatıyor, emlakçılar hükümetten çözüm bekliyor!

Tüm ülkede olduğu gibi Batman'da da fahiş kira artışlarının önüne bir türlü geçilemiyor. Dar gelirlilerin en çok konuştuğu konulardan biri olan yüksek kira artışı adeta dudak uçuklatıyor.

Ekleme: 01.10.2024 14:15:06 / Güncelleme: 01.10.2024 14:27:13 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için 

Batman'da ev kiraları 50 bin liraya dayanırken, kimi esnaf ise yüksek kira yüzünden kepenk kapatıyor.

Konut ve iş yerlerindeki fahiş kira artışları, kiracıları ciddi manada mağdur ediyor.

Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, İLKHA muhabirine Batman'da kimi ev kiralarının 50 bin, kimi iş yeri kiralarının ise 300 bin liraya dayandığını söyledi.

Fahiş kira artışlarının kepenk kapatıp özellikle dar gelirli vatandaşların belini büktüğünü ifade eden Değirmenci, hükümeti acilen haksız kira artışlarının önüne geçmeye çağırdı.

Mehmet Emin Değirmenci

"Millet artık kenar mahallelere çekiliyor"

Batman'da sadece bir resmi sitede ilanda 967 kiralık dairenin olduğunu aktaran Değirmenci, "İlana verilmeyenler de bir o kadar var. Neden böyle boş daire var? Kiralar çok fahiş olduğundan dolayı millet artık kenar mahallelere çekiliyor. Şu anda bir ailenin oturabileceği kiralık daire fiyatları 12 bin, 15 binden başlıyor, 50 bin liraya kadar çıkıyor." dedi.

"Bu kiralar beyan ediliyor mu?"

Kiracıların çok mağdur durumda olduklarına dikkat çeken Değirmenci, "Kira sınırı haziranda yüzde 25'ten yüzde 65'e çıkarılınca bu sefer kiracılar çok zor durumda kaldı. Memur maaşının yarısını da verse kirayı çıkaramıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Kira sınırı yüzde 65'ten bence yüzde 20'lere düşürülmesi lazım. Devlet buna bir çare bulması lazım. Evlerine 45-50 bin lira kira isteyenler acaba bunu maliyeye beyan ediyorlar mı? Bunu çok merak ediyorum." diye konuştu.

"Bunun önüne geçilmeli"

Esnafın da kiralar yüzünden çok kötü durumda olduklarını vurgulayan Değirmenci, şöyle devam etti:

"Diyarbakır Caddesi dediğimiz bölgede iş yeri kiraları 300 bin liraya kadar dayandı. Esnaf nasıl dayanacak? Kira mı ödeyecek, masrafı, elektriği, işçi, sigorta parasını karşılaması mümkün değildir. Kimileri kirayı çıkarmak için malını ucuza satıyor. Kimileri de kepenk kapatıyor. Buna bir el atmalarını istiyoruz. Kiralar almış başını gidiyor. Bunu kontrol altına almaları gerekir. Kiracılar perişan durumda, mahvolmuş. Zaten iş yok. Bunun önüne geçilmesini talep ediyoruz." (İLKHA)