ABD senatosu: Trump'a suikast girişimindeki hatalar önlenebilirdi

ABD Senatosu, Temmuz ayında eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişiminde "Gizli Servis hatalarının öngörülebilir, önlenebilir ve girişime doğrudan yol açan faktörler" olduğunu belirledi.

Ekleme: 25.09.2024 17:27:27 / Güncelleme: 25.09.2024 17:27:27 / Dünya
Destek için 

CAFER SELÇUK

ABD Senatosu İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesinin Pensilvanya eyaletinde Trump'a yönelik suikast girişimi hakkındaki raporu yayımlandı.  Raporda, temmuzda Trump'a yapılan suikast girişiminde güvenlik güçlerinin, "planlama, iletişim, güvenlik ve kaynakların dağılımı" alanlarında hataları olduğu belirtildi.

Ayrıca raporda, bu hatalar "öngörülebilir, önlenebilir ve suikast girişimiyle sonuçlanan olaylarla doğrudan ilişkili" olarak nitelendirildi. Gizli Servis ve diğer güvenlik kurumları arasında net bir emir komuta zinciri bulunmadığı kaydedilen raporda, suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks'un Trump'a ateş ettiği binanın da güvenlik planlamasına dahil edilmediği aktarıldı.

Gizli Servis'in saldırı olmadan yaklaşık 2 dakika önce ateş açılan binanın çatısında bir şüpheli olduğuna yönelik ihbar aldığı belirtilen raporda, Crooks ateş etmeden yaklaşık 22 saniye önce ise yerel polis memurunun telsiz üzerinden söz konusu binanın çatısında silahlı biri olduğuna dair uyarı gönderdiği ancak bu uyarının Gizli Servis çalışanlarına iletilmediği aktarıldı.

21 Eylül'de yayımlanan Gizli Servis raporunda da Trump'a yönelik temmuz ayındaki suikast girişimi öncesi hem federal hem de yerel kolluk kuvvetlerinde kusurlar saptanmış, yerel kolluk kuvvetleriyle yaşanan iletişim kopukluklarının, Gizli Servis'in performansını olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştı.