Stanford Üniversitesi bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği bu prestijli liste, 16 Eylül 2024 tarihinde Plos Biology dergisinde yayımlandı. Listede, en az 5 makalesi bulunan bilim insanları, bilimsel alana ve alt alanlara göre değerlendirilerek yüzdelik dilimler oluşturuldu. Çalışmada, Elsevier’in ICSR Lab platformu aracılığıyla sağlanan Scopus verileri kullanıldı.
Liste, Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve ekibi tarafından, 22 ana bilim dalı ve 176 alt bilim dalında çeşitli bilimsel kriterler dikkate alınarak hazırlandı. Dünya çapında yaklaşık 11,2 milyon bilim insanı arasından, nitelikli yayın sayısı, atıf oranları, h-indeksi, hm-indeksi ve dergilerin etki faktörü gibi ölçütlerle ilk yüzde 2’lik dilime giren bilim insanları sıralandı. Sıralama, “kariyer boyu etki” ve “yıllık etki” olmak üzere iki kategoride yapıldı. 2023 yılı verilerine göre “yıllık etki” kategorisinde 223.153 bilim insanı, “kariyer boyu etki” kategorisinde ise 217.098 bilim insanı değerlendirildi.
Türkiye’den “yıllık etki” kategorisinde 1518 akademisyen, “kariyer boyu etki” kategorisinde ise 1172 bilim insanı listede yer aldı. Harran Üniversitesi’nden ise 9 akademisyen “yıllık etki” kategorisinde, 5 akademisyen ise “kariyer boyu etki” kategorisinde büyük bir başarı gösterdi. Üniversiteden 3 akademisyen “yıllık etki”, 1 akademisyen ise “kariyer boyu etki” listesinde ilk defa yer aldılar. Bu başarıyla, her geçen yıl Harran Üniversitesi’nden bu prestijli listeye giren bilim insanı sayısındaki artış dikkat çekiyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, akademisyenleri tebrik ederek, bu başarıların üniversitenin bilimsel gücünü ve uluslararası alandaki prestijini daha da artırdığını vurguladı. (İLKHA)