Görevine yeni başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Batman İl Müdürü Naif Gümüş, tanışma toplantında kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Gümüş, 16 yıl boyunca Batman'da Sosyal Güvenlik Denetmeni olarak görev yaptığını söyledi.
Sorumluluklarının çok büyük olduğunu belirten Gümüş, kurum olarak şehrin neredeyse tamamına hizmet verdiklerini dile getirdi.
Herkese eşit ve adil bir şekilde hizmet vermeye çalışacaklarını kaydeden Gümüş, kurumlarının hedef ve misyonu doğrultusunda hareket edeceklerini ifade etti.
SGK Batman İl Müdürü Naif Gümüş
"Denetim dışında rehberliği önceleyeceğiz"
Kayıt dışı istihdamla ilgili kapsamlı bir çalışma yürüttüklerine işaret eden Gümüş, "Önceden de bununla ilgili çalışma vardı. Biz bunun kapsamını biraz daha genişleteceğiz. Denetimin dışında biraz da rehberliği önceleyerek, cezalandırmadan çok bilgilendirerek, işverenlerimiz cezalarla karşılaşmaması adına gerekli mevzuat bilgilendirmelerini yapmak için sürekli sahada olacağız." dedi.
"Uyumsuzluk gösteren firmalarla bir araya geleceğiz"
Denetmenlerle sürekli diyalog halinde olduklarını belirten Gümüş, "İşverenlerle denetim sürecini yürütmek yerine STK'lar, esnaf odaları, işveren örgütlerle de bir araya gelerek kurumumuzun mevzuatı noktasında gerekli bilgilendirmeyi yapmayı hedefliyoruz. Bizim öncelikle hastalığı ortaya çıkarabilmemiz lazım ki reçetelendirelim. Dolayısıyla Batman'da kayıt dışılık yönüyle en büyük uyumsuzluk hangi sektördeyse biz bu sektörde faaliyet gösteren firmalarla bir araya gelmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.
"Hedefimiz kepenk açmak, istihdam sağlamak"
Kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için her sektörle diyalog kurmayı önceleyeceklerini ifade eden Gümüş, şöyle devam etti:
"Kayıt dışı istihdamın önüne geçmek adına gerekli uyarı, bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmayı amaç ediniyoruz. Kayıt dışılığın çok büyük yaptırımları var. En az bir tane kayıt dışılık tespit edildiği zaman en düşük cezamız iki asgari ücretten başlıyor. Bugünün rakamıyla iki asgari ücret yaklaşık 40 bin TL yapıyor. İdari yaptırımlar dışında kayıt dışılık tespit edildiği zaman kurumumuzun sağlamış olduğu teşvik ve destekler var. İşverenler bu teşvik ve desteklerden de mahrum kalıyorlar. Dolayısıyla geri dönüşü çok büyük oluyor.
Açıkçası tek bir kayıt dışılık tespiti bazen bir işletmenin kepenginin kapatılmasına bile sebep olabilmektedir. Bu kadar yaptırımları olduğu için biz bu tür kayıt dışılıkların öncelikle denetim dışında rehberlikle önüne geçmeyi hedefliyoruz. İşletmelerimizin kepenklerini kapatmaktansa bir kepengi daha nasıl açarız, nasıl bir istihdam daha sağlarız bunu hedefliyoruz." (İLKHA)