Mardinli esnaf, pazar alışverişindeki fiyat artışlarının önceki yıllara göre yükseldiğini belirtirken, artışların normal seviyelerde olduğunu ve alışveriş yoğunluğunun devam ettiğini ifade ettiler.
Mardin'deki pazar esnafı, her geçen yıl artan fiyatlar karşısında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Gıda ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışının her geçen yıla göre değiştiğini dile getiren esnaf, vatandaşların alışverişe olan ilgisinin mecburi olsa da devam ettiğini söyledi.
Alışveriş hareketliliğinin devam ettiğini söyleyen pazar esnafı Hasan Yürekli, vatandaşların fiyat artışlarına rağmen alışveriş yapmayı sürdürdüğünü belirtti. Yürekli, bu yoğunluğun mecburi bile olsa devam edeceğini aktardı.
Yürekli, “Fiyatlar her şeye rağmen normal bandında seyrediyor. Ancak pazar yeri kirası ve işçilik pahalı olduğundan haliyle alışverişe de yansıyor. Tarladan pazara gelen ürün birçok fiyat değişikliğine gidiyor. En son durak pazar yeri olduğundan haliyle en pahalısı da pazar yeri oluyor. Bununla beraber bizim de diğer giderler listesinde olan yakıt ve işçilik masraflarımız da oluyor.” dedi.
“Geçen seneki fiyatlar daha ucuzdu”
Geçen yıla göre sebze ve meyve fiyatlarının bu yıl daha pahalı olduğunu belirten Yürekli, “Geçen seneye göre sebze-meyve fiyatları bu yılla oranla çok fark var. Geçen seneki fiyatlar daha ucuzdu. Aslında her şey yakıt fiyatına endekslidir. Vatandaşlar yoğun bir şekilde mecbur olsalar bile alışverişini yapıyor, yapamaya da devam edecek. Gidişat pek parlak değil. Ancak her şey ilk önce yüce Allah’ın, sonra devletin elindedir. Şu an için genel anlamıyla fiyatlar uygun. Akşama doğru elimizde fazla ürün kaldığından mecburen fiyat indirimi yapıp elimizdekileri çıkarıyoruz.” diye konuştu.
Geçen yıla göre bu yıl kar oranlarında bir düşüş olduğunu aktaran Mehmet Selim, “Pazarda patates, soğan satışı yapmaktayım. Mardin genelinde özellikle patates ve soğan ürünleri en ucuz listesinde yer almaktadır. Ancak çiftçiler bu yıl çok mağdur duruma düştü. Ürünleri halden aldığımızda 4-5 lira az bir fiyatla alıyoruz. Halk mecburen alışverişini yapıyor. Geçen seneyle bu sene arasında fiyat konusunda çok fark var. Geçen yıla göre bu yıl kar oranımız yüzde 30’lara kadar düştü. Eskiden bir ton patatesi birkaç günde satarken, bu yıl ise 300-400 kiloyu ancak satabiliyoruz. Sadece sebze-meyve alışverişi değil de yakıt, işçilik ve diğer giderlere de geçen yıla göre pahalılık oranı arttı." dedi.
“Alım gücü gerçekten düşmüş durumda”
Devlet yetkililerinin çiftçiye yeteri kadar destek sağladığı zaman alım gücünün de artacağını vurgulayan Selim, “Bazen elimizde 2-3 günlük ürün kaldığı oluyor. Bunun yanında yakıt, belediyenin alacağı kira parası ve diğer giderler de üst üste bindiği oluyor. Belediye, yılda bir pazar yeri kirasını arttırıyor. Ancak genel anlamda pazar esnafı çiftçi kadar etkilenmiyor. Devlet çiftçiye yardım eli uzatırsa alım gücü de yükselir. Çünkü alım gücü gerçekten düşmüş durumda. 2 kilo alınması gereken bir sebzeyi halk, bir kilo alarak yarı yarıya indirmek zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)