Adana'da Ayşegül Ezgi Eygi için gıyabi cenaze namazı ve basın açıklaması

Adana'da Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) tarafından Gazze'ye destek amaçlı yapılan basın açıklamasının ardından işgalci rejim tarafından katledilen Ayşegül Ezgi Eygi için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ekleme: 13.09.2024 15:20:04 / Güncelleme: 13.09.2024 15:28:39 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için 

Adana'da Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) tarafından Merkez Seyhan ilçesi Kızılay Caddesi tarihi Ulu Camii yanında, Gazze'de gerçekleştirilen zulümler protesto edilerek basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasının ardından Salih Demir Hoca gıyabi cenaze namazını kıldırdı.

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) Başkan Yardımcısı Orhan Erkuş, düzenlenen basın açıklamasında Filistin'de yaşanan zulme dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. "Filistin'i savunmak, insanlığı savunmaktır." diyen Erkuş, israilin Filistin halkına yönelik saldırılarının dünya kamuoyunun gözleri önünde devam ettiğini vurguladı.

"Vicdan sahipleri de israilin hedefinde"

İşgalci israilin 70 yılı aşkın süregelen işgaline ve son dönemde artan saldırılarına dikkat çeken Erkuş, 7 Ekim'den itibaren saldırıların daha da şiddetlendiğini belirterek, "İşgalci rejim; çocukları, kadınları, yaşlıları ve sivilleri hedef almaya devam ediyor. 7 Ekim'den bugüne kadar 30 bini kadın ve çocuk olmak üzere 41 binden fazla Filistinli israil saldırılarında şehit oldu, 95 binden fazla kişi ise yaralandı." dedi.

Filistinlilerin yanı sıra Filistin'e destek veren vicdan sahiplerinin de israilin hedefi olduğunu belirten Erkuş, Rachel Corrie ve birçok aktivistin israil zulmüyle karşılaştığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Dün Rachel Corrie'yi ve yüzlerce aktivisti katleden işgalciler, insan hakları ihlallerine ve işlediği suçlara her geçen gün yenilerini ekliyor."

İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistin'e destek vermek için bulunan Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgalci israil askerleri tarafından yakın mesafeden açılan ateşle şehit edildiğini belirten Erkuş, "Eygi, işgale karşı duruşu ve onurlu mücadelesiyle her zaman hayırla yâd edilecektir." dedi.

"Dünya, zulmü görmezden geliyor"

Basın açıklamasında Erkuş, Filistin'de yaşanan zulme karşı dünya genelinde yeterli tepkinin verilmediğini vurgulayarak, "Halklar, israilin zulmünü yüzbinlerce kişinin katıldığı eylemlerle protesto ederken, ABD ve Batı dünyası bu zulmü görmezden gelerek işgalcilere desteğini sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Uluslararası kurum ve kuruluşların yaşananlar karşısında yalnızca izleyici rolünde kaldığını ifade eden Erkuş, "Bu süreçte uluslararası hukuk işlevsiz hale gelmiş, Batılı ülkeler işgalci israilin suçlarına ortak olmuş ve İslam ülkeleri maalesef sorumluluklarını yerine getirmemiştir." diye konuştu.

"Filistin'i savunmak, insanlığı müdafaa etmektir"

İşgalcilerin, insan haklarını hiçe sayarak uluslararası hukuku yok saydığını belirten Erkuş, bu duruma artık seyirci kalınmaması gerektiğini ifade etti.

Erkuş, "Sözler, yapılan çağrılar, zulmü durdurmadı. Uluslararası mekanizmaların işlevsizliği ortada. İslam ülkeleri neyi bekliyor? Somut adımlar atmaları için Filistin'de daha neyin yaşanması gerekiyor? israil, sadece Filistin için değil tüm insanlık için tehdit oluşturuyor. Filistin'i savunmak, sadece Filistin'i değil, insanlığı müdafaa etmektir." dedi.

"Tarih israili lanetle anacak"

Tarih boyunca birçok zalimin hedeflerine ulaşamadığını hatırlatan Erkuş, israilin de aynı kaderi paylaşacağını söyleyerek, "Bugün işgalci israil olduğu gibi yarın da lanetle anılacak ve çocuklarına bırakacakları tek şey utanç olacak." ifadelerini kullandı.

Erkuş, açıklamasının sonunda uluslararası toplum ve İslam ülkelerine acilen harekete geçme çağrısında bulunarak, "Uluslararası toplum ve kuruluşlar, üzerlerine düşen sorumlulukları bir an önce yerine getirmeli. Filistin halkının haklarının ihlal edilmediği bir zeminde adil bir ateşkes sağlanmalı ve işgal sona erdirilmelidir." dedi.

"Yaşasın nehirden denize özgür Filistin"

Son olarak Erkuş, herkesi Filistin için yapılan eylemleri desteklemeye davet ederek, "Fert fert her birimiz Filistin için elimizden geleni yapmalıyız. Türkiye'nin sivil toplum kuruluşları ve halkı olarak Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdüreceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

ASİM Başkan Yardımcısı Orhan Erkuş, açıklamasını "Yaşasın nehirden denize özgür Filistin" sloganıyla noktaladı. (İLKHA)

İlgili Galeriler