Save the Children, Nisan 2023'te çatışmaların tırmanmasından bu yana Güney Sudan'a kaçan yaklaşık 476 bin çocuk da dahil olmak üzere yaklaşık 794 bin mülteci ve Güney Sudanlının öğünlerinin azaldığını söyledi.
Yardım kuruluşu yaptığı açıklamada, "Ülkedeki ekonomik kriz, zaten yetersiz olan gıda yardımının, yardım almaya devam edenler için daha da kötüleşmesine yol açabilir." dedi.
Save the Children Güney Sudan Geçici Ülke Direktörü Famari Barro, Güney Sudan'ın halihazırda dünyanın en fakir ülkelerinden biri olduğunu, iklim krizi ve gıda güvensizliğinin etkileriyle boğuştuğunu ve insani bir felaketin ortasında olduğunu söyledi.
Barro, "Ülke genelinde yüz binlerce çocuk hayatta kalmak için gıda yardımlarına bağımlı durumda. Aileler çaresiz önlemler almaya zorlandıkça, birçoğu daha da fazla güvencesizliğe sürüklenecek ve yetersiz beslenme, hastalık ve çocuk yaşta evlilik veya çalışma gibi korunma risklerine maruz kalacak." dedi.
BM'nin Dünya Gıda Programı (WFP), Sudan'daki çatışmadan kaçan mültecilere ve Güney Sudanlı geri dönenlere gıda erzakları ve nakit sağlıyor. Son zamanlardaki fon açıklarının, 2022'den beri Güney Sudan'da güvenlik arayan mültecilerin WFP'nin tam gıda erzakı olarak kabul ettiği miktarın yalnızca yarısını aldığı anlamına geldiğini söyledi.
Yardım kuruluşu, mülteci kamplarında daha fazla kesinti yapıldığını, bunun Nisan 2023'ten önce Güney Sudan'a kaçan Sudanlı mültecilerin çoğunu etkileyeceğini ve çok sayıda yerleşik mülteci ailesinin doğrudan gıda yardımı olmadan kalacağını söyledi.
Mülteciler, Güney Sudan'da uzun süredir yaşayan mülteci topluluğunu etkileyen gıda kesintilerinin, insanların kampı terk etmesine ve hatta güvenlik eksikliğine rağmen Sudan tarafına geri dönmeyi düşünmesine yol açacağından endişe duyduklarını ifade ettiler. (İLKHA)