Tarihi Kumkapı Balıkçıları: Bu sene halkımız balığa doyacak

Sezonunun ikinci haftasında balığın bollaşmaya başladığını söyleyen Tarihi Kumkapı Balıkçıları, bu yıl denizlerde balığın bereketli olduğunu, halkın hem ucuz hem de bol bol balık yiyeceğini söyledi.

Ekleme: 11.09.2024 13:05:04 / Güncelleme: 11.09.2024 13:06:45 / Röportaj / İstanbul Haberleri
Destek için 

Geçen hafta başlayan av sezonun ilk günlerinde bekledikleri bolluğu göremeyen balıkçıların yüzü, av sezonunun ikinci haftasında güldü.

Av sezonu ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Tarihi Kumkapı Balıkçıları, bu yıl denizlerde balığın bereketli olduğunu, halkın uygun fiyata bolca balık tüketebileceğini ifade etti.

"Balık fiyatları yüzde 30 düştü"

40 yıldır balıkçılık yapan Erkan Sarıyaprak, "Bu sene balık bereketli. Geçen sene nilüfer balığı boldu, bu yıl da palamut hem bol hem de ucuz. İstavrit ve hamsi de bol. 15-20 gün sonra balıklar daha da bollaşacak. Normalde 100 liraya sattığımız balıklar bugün 70-80 liraya düştü. İstavritin kilosu 350 liraydı şimdi 150 liraya düştü. Diğer balıklar da yüzde 30-40 fiyatları düştü. Vatandaşlarımıza sesleniyorum! Haftada en az iki kere balık yiyin. Hem ucuz hem de sağlıklı." dedi.

"İnşallah bu sene insanlar bol bol balık yer"

Sezon açılışının ikinci haftasında balıkların bollaştığını söyleyen Ferit Çetin, "Palamut, her sene ilk hafta biraz kısıtlı olur, ikinci hafta artmaya başlar. 3 ve dördüncü hafta iyice bollaşır. Palamut bolluğu bir ay 40 gün sürer. Ondan sonra da istavrit, çinakop, hamsi ve mezgit balığı başlar. İnşallah bu sene insanlar bol bol balık yer." diye konuştu.

"Et fiyatlarına nazaran daha ucuz olan balığa talep arttı"

Eski dönemlere göre halkta biraz daha balığa karşı rağbet olduğunu belirten Çetin, "Önceden tavuk, et ve balık fiyatları birebirine yakındı. Şimdi ise balık ucuz, tavuk ve et ise pahalı. Palamut balığının tanesi 80 lira olmuş. 2-3 palamut bir aileye rahat yeter. 250 lira verdiğinizde bir aile rahat rahatça doyar. Hem vitaminli hem ucuz. Et fiyatlarına nazaran daha ucuz olduğu için son yıllarda balığa talep daha da arttı." şeklinde konuştu.

"Havaların soğumasıyla balık daha da artacak"

Bu sene balığın bol olduğunu vurgulayan Muammer Arduç, "Bu yıl mükemmel bir şekilde balık var. Palamutta patlama oldu. Palamut ilk etapta biraz pahalıydı ama şimdi fiyatları 75 liraya kadar, hatta küçükleri 50 liraya kadar düştü. Önümüzdeki günlerde havaların soğumasını, biraz daha yağmurların yağmasını bekliyoruz. Bunlar olduğu vaziyette balık daha çok çıkacaktır." dedi.

"Satışlar düşük"

Havaların sıcak seyretmesi nedeniyle balık sezonunun 9'uncu ayda değil 10'uncu ayda açılsaydı daha iyi olurdu" diyen Arduç, "Şu an havalar çok sıcak. Vatandaşlarımız hala tatilden de dönmemiş. Dönmediği için şu anda işler de yoğun değil. 10 ayda sezon açılmış olsaydı ve havalarda biraz daha soğuk olsaydı işler daha iyi olurdu. Satılarda daha iyi olurdu. Maalesef gördüğünüz gibi çarşı da bom boş." şeklide konuştu.

"Belediye balık atıklarını düzenli toplamalı"

Tarihi Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nın girişinde balık atıklarının kötü kokuya neden olduğunu, belediye ekiplerinin atıkları düzenli bir şekilde toplaması gerektiğini söyleyen Hayati Bülbül ise şu ifadeleri kullandı:

"Gün içerisinde buraya uğramam gerekiyor ama maalesef buradaki çöpler hem görsel hem de koku olarak rahatsız edici. Buraya gelen müşteriler balığını alıp gidiyor ama yerdeki pisliklere basıp arabanıza bindiğinizde bile araç kirleniyor. Belki restoranlarda hizmet verenler hijyen kurallarını uyguluyor ama belediyenin de buraya biraz daha özen göstermesi gerekiyor. Burası tarihi balıkçılar çarşısı olduğu için hem turistler hem de yerli müşteriler geliyor. İBB buraya daha çok özen göstermesi gerekiyor. Buradaki çöpleri düzenli bir şeklide toparlanırsa burada koku da yerdeki balçık tabakası olmaz. İBB'nin özellikle bu konuya el atması gerekiyor." (İLKHA)

İlgili Galeriler