Enerji içecekleri sizin için ne kadar kötü?

Özellikle gençler arasında çok tüketilen enerji içeceklerinin zararları saymakla bitmediğini belirten Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, söz konusu içeceklerin tüketiciyi birçok hastalığa sürükleyebileceğini söyledi.

Ekleme: 06.09.2024 12:25:04 / Güncelleme: 06.09.2024 12:29:51 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Enerji içeceklerinin sağlık açısından birçok olumsuz etkisinin de olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur. Enerji içeceği zararları arasında stres, agresif davranışlar, alkol ve sigara kullanımında artış, yüksek tansiyon, obezite ve tip 2 diyabet riski, kötü uyku kalitesi ve mide tahrişi sayılabilir.

İLKHA muhabirine konuşan Dr. Yavuz Selim Sılay, enerji içeceklerin ne kadar kötü olduğunun altını çizdi.

Enerji içecekleri sağlık açısından zararlarına değinen Sılay, "Biraz inceleyelim, bu ürünler yüksek şeker, son derece yüksek kafein ve taurin ve L-karnitin gibi ek katkı maddeleri içerir ve kafeinin etkilerini gerçekten artırır. Peki bu vücudumuza ne yapıyor? Bu öğelerin her biri ayrı ayrı sinir sistemimizi güçlendiriyor. Bunların hepsi bir arada sinir sistemimize tam bir saldırı gibidir. Bu neye sebep oluyor?  Hızlı kalp atışı atriyal fibrilasyon ve yüksek tansiyon gibi düzensiz kalp atışları. Bütün bunlar kalp krizi riski ve kardiyovasküler risklerimizi artırıyor. Bu riske karşı ne yapacağız? Enerji içeceklerinden uzak durmak en iyisi. Bir fincan kahvede yaklaşık 80 mg kafein içerir, çok daha öngörülebilirdir. Bu ürünleri kullanmaya devam etmeye karar verirseniz, günlük kafein alımınızı hesaplarken, porsiyon boyutuna baktığınızdan emin olun. Günde 300-400 mg kafein sınırında kalmanızı her zaman istemem mümkün değil. Ben şahsen gazlı içecekleri içmiyorum. Enerji içeceği hiç içmiyorum. Sizlere de önermiyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)