Yaz aylarında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda sık görülen hastalıklara dikkat!

Veterinerler, büyük ve küçükbaş hayvan besicilerinin artan sıcak havalarda sıklıkla karşılaşılan hastalıklar hakkında bilgi vererek, dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 04.09.2024 18:40:04 / Güncelleme: 04.09.2024 19:03:22 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

Aşırı sıcaklıklar insanları etkilediği gibi hayvanları da etkiliyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle hayvanlarda birçok hastalığın baş gösterdiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Mehmet Şirin Doğan, besicilerin hayvanlarda oluşabilecek hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

“Yazın büyükbaş hayvanlarda genellikle zerik hastalığı yaygın”

Doğan, aşırı sıcaklıklarda hayvanlarda oluşabilecek hastalıklara değinerek, "Yaz aylarında olmamız hasebiyle büyükbaş hayvanlarda genellikle zerik hastalığı yaygın durumda. Bununla beraber yaz aylarında sinek çok olduğundan hayvanın memesinde şişme, süt eksiltme ve iştahsızlık meydana geliyor. Günümüzde artan yem masraflarından dolayı hayvan sahipleri daha çok ucuza kaçmak için az yem vererek hayvanın hem iştahında hem hayvanın süt veriminde, yavrulama döneminde eksikliğine neden oluyorlar. Bizler de bu tür konularda yeri geldiğince danışmanlık yaparak hayvan sahiplerini uyarmaya çalışıyoruz.” dedi.

Doğan, “Büyükbaş bir hayvanın ortalama günlük alması gereken besin miktarı var. O belli olan miktarı karşılamak lazım. Bu miktarı verirken de hayvanın süt verimine, yaşına ve gebelik durumuna bakılması son derece önem arz ediyor. Bununla beraber hayvana ayda bir defa vitamin mineral, antiparaziter desteği yapılması lazım. Ne yazık ki bizim bölgemizde bunlar çok fazla bilinmediğinden, haliyle bu destekler es geçildiği için daha çok hastalıklarla karşılaşılıyor.” ifadelerini kullandı.

“Büyük ve küçükbaş hayvanlar genelde beslenme yetersizliğinden dolayı hastalanıyor”

Doğan, yaz mevsiminde küçükbaş hayvanlarda meydana gelen hastalıklara da değinerek, “En yaygın hastalıklar arasında mastitis yani meme hastalığıdır. Mastitis, memenin enfeksiyon kapmasına bağlı olarak hayvanda; ateş, iştahsızlık, halsizlik meydana gelir. Bununla beraber hayvanın veriminde düşme olur. Hayvan özellikle gebe ise içindeki yavru da yeterince beslenemediğinden zamanla zarar görür. Küçükbaş hayvanlarda yazın daha çok babezya yani halk arasında zerik hastalığı görülüyor. Bütün hayvanların hastalanma kaynağı beslenme yetersizliğinden dolayıdır. Hayvanları sıcak havalardan korumak için ahırlarda fan, klima, yağmurluk olmasını öneriyoruz. Ancak ne yazık ki bölgemizde bunları yapan azdır.” şeklinde kaydetti.

Hayvan sahiplerinin veterinerlerden en çok almak istedikleri ilaçlar hakkında da bilgi veren Doğan, “Hayvan sahipleri genelde veterinerlerden istedikleri ilaçlar; iç-diş parazit, vitamin mineral (adamin) antibiyotik yem aşısı, yem değiştirme aşısıdır.” dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler