İran Dışişleri Bakanlığı İngiliz maslahatgüzarını çağırdı

İngiltere'nin Tahran Maslahatgüzarı, Londra'nın Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs özel kuvvetler biriminE karşı yaptırım uygulamasıyla bağlantılı olarak İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Ekleme: 04.09.2024 01:25:03 / Güncelleme: 04.09.2024 06:24:55 / Dünya
Destek için 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İngiliz diplomatın Bakanlığa çağrıldığı belirtilerek, İngiltere'nin İranlı 3 kişiye ve bir kuruma yönelik yaptırım kararının güçlü şekilde kınandığı ifade edildi.

Görüşmede İranlı yetkilinin, bölgenin en büyük istikrarsızlık kaynağının işgal rejimi olduğunu herkesin bildiğini belirterek, "İngiltere de dahil bölge güvenliğini savunduğunu iddia eden ülkeler bu rejime büyük askeri ve siyasi destek sağlamaktadır. Bu ülkelerin İsrail rejiminin Filistinlilere uyguladığı soykırıma destek vermesi ve savaş suçlusu Netanyahu'nun cezasız kalması için çabalaması bölgedeki istikrarsızlık ve güvensizliğin temelini oluşturmaktadır." dediği belirtildi.

İngiltere'nin maslahatgüzarı da Tahran'ın tutumunu Londra'ya ileteceğini belirttiği aktarıldı.

Önceki gün İngiltere, İran'a yönelik yaptırımları İran Devrim Muhafızları'nın Kudüs özel kuvvetlerinin 700. birimini kapsayacak şekilde genişletti. Ayrıca Devrim Muhafızları'nın 340 numaralı biriminin komutanı Hamid Fazeli'ye karşı ülkeye giriş yasağı ve tespit edilmesi halinde mal varlığının dondurulması gibi kısıtlamalar getirildi. Abdolfatah Anvazian ve Behnam Şehriyari de kısıtlayıcı tedbirlere tabi tutuldu. İngiliz tarafına göre Anvazian, Birleşik Krallık'taki durumu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan "İran hükümetinin düşmanca faaliyetlerine karışmıştı." Yaptırım uygulanan Kudüs Gücü Birimi 700'ün İngilter'de "istikrarı bozucu eylemlerin" geliştirilmesi ve planlanmasında yer aldığı iddia ediliyor.

Toplamda 27 tüzel kişilik ve 190 kişi şu anda İngiltere'nin İran karşıtı yaptırımlar listesinde yer alıyor. (İLKHA)