Pazar günü berberlerin kapalı olması halkı mağdur ediyor

Berberlerin pazar günü kapalı olmasının izin günlerine denk geldiği için sıkıntı yaşadıklarını belirten halk, erkek berberlerin tatil gününü hafta içine alınması için yetkililere çağrıda bulundular.

Ekleme: 03.09.2024 09:50:05 / Güncelleme: 03.09.2024 09:55:44 / Röportaj / Malatya Haberleri
Destek için 

Ticaret Bakanlığı tarafından 2022 yılında erkek berberlerin pazar günü, bayan kuaförlerin ise salı günü kapalı olacağı karara bağlanmış ancak alınan karar uygulamaya konulmamıştı.

2 yıl önce alınan karar, Ticaret Bakanı Ömer Polat'ın talimatıyla 1 Temmuz 2024 tarihinde uygulamaya konuldu.

Kararın uygulamaya konulduğu illerden Malatya'da İLKHA Muhabirine konuşan vatandaşlar ve esnaflar, berberlerin pazar günü kapalı olmasının izin günlerine denk geldiği için sıkıntı yaşadıklarını belirterek, erkek berberlerin tatil gününün de bayan kuaförleri gibi hafta içine alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

Malatya Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş ise, pazar günleri berberlerin kapalı olmasından dolayı özellikle memur kesiminde sıkıntı yaşadıklarını ancak bu kararın tamamen Bakanlık kararı olduğunu belirtti.

"Ancak pazar günü tıraş olabiliyoruz"

Pazar gününün berberlerin kapalı olmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirten esnaflardan Taha Sarıhan, "Çünkü pazar günü tıraş olabiliyoruz, o da kapalı. O yüzden pazar günleri berberlerin açık olmasını istiyoruz. Kapanma hafta içi olması daha iyi olur." şeklinde konuştu.

"Pazar günü kapalı oldukları için vatandaş perişan oluyor"

Emin Dursun isimli bir vatandaş, "Çoğu insanın tatil günü pazar. Pazar günü tıraş olmak istiyoruz ama kuaförler kapalı. Pazar günü kuaförlerin açık olması gerek. Hafta içi bir gün kapatabilirler ama pazar günü olmuyor. Pazar günü kapalı oldukları için vatandaşlar perişan oluyor. Memurlar ve askerler pazar günü tıraş olabiliyor, diğer günlerde ise işyerlerinde ve görevde oldukları için gelemiyorlar." dedi.

"Berberlerin tatil günü hafta içine alınmasını talep ediyoruz"

Berberlerin pazar günü kapalı olmasından şikayet eden esnaflardan Mehmet Sait Şahin, "Haftanın beş günü çalışıyorum, sadece cumartesi ve pazar günleri var. Cumartesi günü yetiştiremiyoruz, pazar günü ise kuaförler kapalı. Hem vatandaş hem esnaf mağdur oluyor. Yetkililere sesleniyorum, tatil gününün hafta içi bir güne alınmasını talep ediyoruz. Kadın kuaförlerinin tatili salı günü, erkek kuaförlerinde tatili de salı günü olsun. Hafta içi bir gün tatil verilirse, resmi kurumlarda işi olan erkek kuaförler o gün işlerini de görebilirler. Ancak hafta sonu tatil olunca vatandaş mağdur oluyor. Pazar günleri vatandaşlar kuaför bulamıyor, bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Çalışan insanların çoğu izin günü pazar günüdür ancak pazar günü de berberler kapalı"

Esnaflardan Yasin Yetiş ise, "Pazar günleri berberlerin tatil günü olması bizim için sıkıntı oluşturuyor. İnsanların çoğu izin günü pazar günüdür ve kendilerine zaman ayırdıkları gün pazar günüdür. Ancak pazar günleri kuaförler kapalı. Hafta sonu olan düğünlerde de pazar günü açık kuaför bulamıyoruz. Hafta içi de gidemiyoruz çünkü işyerinden izin almak zorundayız. Bu kararı alan kurumlara sesleniyorum. Pazar tatil gününün hafta içi bir güne alınmasını talep ediyoruz." dedi.

"Vatandaşlarımızdan şikayetler var, özellikle Memur kısmında sıkıntı yaşıyoruz"

Pazar günü erkek kuaförlerin kapalı olmasından dolayı vatandaşlardan ve bir kısım meslektaşlarından şikayetler geldiğini ifade eden Malatya Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, "Biz bunu görüyoruz ama bizim burada yapacak hiçbir şeyimiz yok. Çünkü tamamen Bakanlık kararı olduğu için müşterilerimizin anlayışla karşılamasını bekliyoruz. Memur kısmında özellikle bir sıkıntı yaşıyoruz. Onlar kendilerini bir şekilde ayarlarlar. Çünkü salonlarımız saat 20.00-21.00'e kadar açık." olduğunu söyledi.

"Meslektaşlarımızdan da pazar günü açık olunması talebi var"

Toptaş, "Türkiye genelindeki 122 odanın meslektaşlarımızdan aldığı talepler doğrultusunda, üst kuruluşumuz olan federasyona oradan da Ticaret Bakanlığı ve o dönem İçişleri Bakanlığıyla birlikte 2022 yılında bu karar alındı ama o dönemin Sayın Bakanı (Mehmet Muş) öteledi ve bu tarihe kadar geldi. Bu karar 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girdi ve şu an Malatya'da da uygulanıyor. İşte dediğimiz gibi sıkıntılar var. Halk tarafından bize şikayetler geliyor. Ama Bakanlığın aldığı bir karara da saygı duymamız lazım. Biz de burada meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Meslektaşlarımızdan gelen telefonlar da var. Biz onları da biliyoruz, anlayışla karşılıyoruz. Onlarda bunu anlayışla karşılasınlar. Şimdi meslektaşlarımızın yüzde 85-90'ının talebi tatil gününün pazar günü olması yönünde idi yüzde 15 gibi bir kesimde hafta içi istiyor. Biz kurum olarak çoğunluğa uymak zorundayız." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler