2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala hem esnafın hem de velilerin gözü yeni servis fiyatlarına yöneldi.
Mardin’de yeni yılın servis ücretinin belli olduğunu aktaran Mardin Öğrenci ve Personel Servisleri Dernek Başkanı Abdulaziz Başçı, servis esnafının ve velilerin karşılaştığı ücret ve diğer sıkıntılarla ilgili İLKHA’ya konuştu.
Hem velilerin hem de servis esnafının zorluk çekmemeleri için yeni servis ücretini ona göre kararlaştırıldığını dile getiren Başçı, bu yıl servis ücretine yüzde 60 oranda zam geldiğini ifade etti.
“En düşük mesafe olan 0-3 kilometre bin lira olarak belirlendi”
Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden servis ücretleri ile ilgili alınan fiyat listesi hakkında bilgi veren Başçı, “2024-2025 yeni eğitim-öğretim yılının bütün öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize, bütün servisçi arkadaşlarımı hayırlı olmasını temenni ediyorum. Piyasanın malum olduğu üzere bayağı zorlu bir süreçten geçiyoruz. 2024-25 sezonu velilerimizi ve esnafımızı düşünerekten, Mardin Ulaşım Daire Başkanlığı'na fiyat listesini sunmuştuk. Alt komisyon ve UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) kararından sonra uygun olarak en düşük mesafe, 0-3 kilometre bin lira, 18 ila 21 kilometrelik bir mesafe ise bin 520 lira olarak Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından onaylandı. Bizim de onayladığımız bir fiyat. Bu fiyatın daha yüksek olması velinin ödeyemez hali durumu oluşur. 3 hatta daha fazla çocuk sayısı olan aileler de var. Dolayısıyla servis ücreti bu yıl bin lira olması makul bir fiyattır. Ne velilerimiz ne de servisçi arkadaşlarımız mağdur oluyor. Tabi bu piyasanın gidişatına göre akaryakıt fiyatlarının artış göstermediği sürece fiyat listesi esnaf olarak bizim için de uygundur.” dedi.
Servis ücretlerinin geçen yıl ile bu sene arasındaki farkı ele alan Başçı, “2023-2024 sezonda geçen yıl servis ücreti 0-3 kilometre 625 liraydı. O zaman mazotun fiyatı 35-36 lira arasındaydı. Sürpriz fiyat artışı olduğu zaman herhangi ek bir zam yapılmadı. Vatandaşlarımızı fazla mağdur etmemek için elimizde ne geliyorsa, biz de elimizi taşına altına koyacağız. Maddi durumu olmayan vatandaşlarımız olduğunda dernek olarak, kooperatif olarak karşılıyoruz.” şeklinde ifade etti.
Maddi geliri düşük olan velilerin her yıl servis ücreti noktasında sıkıntı çekebildiğini belirten Başçı, “Maddi gelir olmayan bazı velilerin çocuk okutmaları gerçekten de zor bir süreç olmuş durumda. Vatandaşa hak verdiğimiz kadar servis esnafımıza da hak veriyoruz. Bu süreci inşallah birlikte alışacağız. Pandemi sürecinden önceki fiyatlara kıyaslandığında yüzde 500 ila 600 arasında artış meydana gelmiş. Ancak daha önceki fiyatlara bakıldığında dağlar kadar fark olmasından dolayı hem veli hem de servisçiye esnafımız zor bir süreçten geçiyor. Yeni fiyat listesi şu an gönülden olmasa bile istişare sonucunda kabul görüldü. Velilere de yüklenmenin hiçbir anlamı yok.” ifadelerine yer verdi.
Başçı, servis ücretlerinin Mardin’in bütün ilçeleri için geçerli olduğunu dile getirerek, “Servis ücretlerimiz Mardin merkez Artuklu ilçesi olarak diğer bütün ilçelerde de geçerlidir. UKOME’den çıkan karar bütün okul servisleri için aynıdır.” dedi. (İLKHA)