Filipinler Deniz Polisi gemisi, Çin Sahil Güvenlik botuna çarptı

Filipinli bir deniz polisi gemisi, Güney Çin Denizi'nde, Xianbin (Sabina) Resifi'nin tartışmalı sularında kontrolü sağlama görevini yerine getiren bir Çin teknesine çarptı.

Ekleme: 31.08.2024 13:15:04 / Güncelleme: 31.08.2024 13:15:45 / Dünya
Destek için 

Çin Sahil Güvenlik İdaresi'nin (UBS) Sözcüsü Liu Dejun, yaptığı açıklamada, 9701 numaralı Filipin gemisinin, Xianbin Resifi yakınlarındaki bir lagüne yasadışı bir şekilde demirlediğini söyledi.

Dejun, Çin UBO No 5205 teknesinin yasal olarak, Filipin gemisine bir uyarı verdiğini ve kontrol önlemleri aldığını belirterek, "9701 numaralı Filipinli gemi, profesyonel olmayan ve tehlikeli eylemlerde bulunarak, 5205 (Çin Sahil Güvenlik) numaralı tekneye kasıtlı olarak çarptı." dedi.

Olayın tüm sorumluluğun Filipinler tarafından ait olduğunu savunan Dejun, "Bir kez daha açıkça söylüyoruz: Filipin tarafı gerçeklerle yüzleşmeli, yanılgıları terk etmeli ve derhal geri çekilmeli ve tek doğru karar bu olacaktır." ifadelerini kullandı.

Filipinler tarafının, durumu yanlış değerlendirmemesi ve ağırlaştırmaması gerektiğini belirten Dejun, "Çin Sahil Güvenlik, sorunlara yol açan tüm skandal provokasyonları ve ihlalleri kararlılıkla durdurmak için gerekli önlemleri alacaktır. Ülkemizin denizde toprak egemenliğini, haklarını ve çıkarlarını kararlılıkla savunacağız." dedi.

Pekin, söz konusu bölgede önemli hidrokarbon rezervlerinin keşfedildiği Güney Çin Denizi'ndeki bazı adaların toprak bağlantısı konusunda onlarca yıldır Brunei, Vietnam, Malezya ve Filipinler'le anlaşmazlık yaşıyor. (İLKHA)