870: İmam Buhâri vefat etti. 810 yılında Buhâra’da doğan İmam Buhâri iyi bir dini eğitim alabilmek için zamanın en büyük şehirleri, başta Mekke olmak üzere Şam’a, Mısır’a, Basra’ya ve Bağdat’a gitti. Keskin bir zekâya sahipti ve hafızası çok güçlüydü. Buhâri’nin kendi ifadesine göre hadis aldığı hocalarının sayısı 1000’den fazladır. Doğruluğu ispat edilemeyen hadislere kesinlikle kitabında yer vermezdi. İçerisinde sadece sahih hadislerin yer aldığı “Sahih-i Buhâri” en meşhur eseridir.
1876: Beşinci Murat tahttan indirildi; yerine kardeşi İkinci Abdulhamid padişah oldu. Beşinci Murat, Sultan Abdulaziz’in bir darbe sonrasında tahtan indirilmesinden sonra hükümdar olmuştu. Akli dengesinin padişahlık yapamayacak derede bozuk olduğu gerekçesiyle üç ay sonra tahttan indirilmişti. Osmanlı tarihinde en az süreli hükümdar olarak geçer.
1890: Brüksel Genel Senedi ile köle ticareti yasaklandı. Köleliğin 18’inci yüzyılın sonlarından itibaren kaldırılma aşamasına girdiği görülmektedir. Kölelik Fransa’da 1789 Devrimi’nden sonra, İngiltere’de 1807 yılında yasaklanmış; fakat Avrupa’da bütünüyle tasfiyesi 19’uncu yüzyılın sonlarına kadar sürmüştür. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise kölelik, ancak köleliğe karşı olan Kuzey devletlerinin galip geldiği 1861-1864 İç Savaşı sonrasında yasaklanmıştır. Osmanlı Devleti’nde köleliğin yasaklanması yolundaki ilk teşebbüs ise 1847’de İstanbul Köle Pazarı’nın kapatılmasıyla başlar. Diğer İslâm ülkelerinde köleliğin bütünüyle ortadan kaldırılışı 20’nci yüzyılın ortalarına kadar sürmüştür.
1918: Sultan Reşat öldü; yerine Sultan Vahdettin, kılıç kuşanma töreninin ardından tahta çıktı. O gün, Osmanlı tarihindeki son kılıç kuşanma töreni yapılmış oldu ve Sultan Vahdettin, 1922’de saltanatın kaldırılıp Osmanlı Hanedanı’nın sürgün edilmesiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahı oldu.
1986: Karadeniz’de bir Sovyet yolcu gemisi, bir tanker ile çarpışarak battı: 423 kişi öldü.