İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem

İkinci el otomobil piyasasında önemli değişiklikler yürürlüğe girdi.

Ekleme: 28.08.2024 09:44:02 / Güncelleme: 28.08.2024 10:07:15 / Güncel
Destek için 

HAMZA DURMAZ-     Yeni düzenlemeye göre, yetki belgesi olmayan kişiler artık araç alım satımı yapamayacak. Bakanlık, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan dolandırıcılık ve mağduriyetleri önlemek amacıyla harekete geçti. Bu düzenleme ile piyasa daha şeffaf hale gelirken, hem satıcıların hem de alıcıların hakları korunmuş olacak.

Araç satışlarında güvenli ödeme sistemine geçildi. Artık, araç satın almak isteyen kişilere galeriler tarafından sipariş formu düzenlenmesi zorunlu hale getirildi ve bu form için ücret talep edilemeyecek. Aracın teslimi ise 45 gün içinde yapılmak zorunda. Ayrıca, aracı satmadan önce en fazla yüzde 10 oranında kapora alınabilecek.

Yeni düzenleme ile ikinci el araçların motor, şanzıman, elektrik ve elektronik sistemleri satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre boyunca satışı yapan işletmenin garantisi altında olacak. Bu şartlar, tüketici mağduriyetlerini en aza indirmeyi amaçlıyor.

Sıfır araç satışlarında ise distribütörler ve yetkili satıcılar, fatura tarihinden sonra fiyat artışı yapamayacak. ÖTV ve KDV'si ödenmiş araçların fiyatları sabitlenecek ve en geç 15 gün içinde teslim edilecek.