Uluslararası kuruluşlardan Gazze'de "acil ateşkes" çağrısı

Uluslararası yardım kuruluşları ve sağlık çalışanları, Gazze'de çocuk felci aşılarının uygulanabilmesi için "acil ateşkes" çağrısında bulundu.

Ekleme: 21.08.2024 16:35:05 / Güncelleme: 21.08.2024 16:40:32 / Dünya
Destek için 

Save The Children (Çocukları Kurtarın), ActionAid, Filistinliler İçin Tıbbi Yardım (MAP) ve Oxfam'ın da aralarında yer aldığı 20 uluslararası yardım kuruluşu ile sağlık çalışanlarının yaptığı ortak açıklamada, çocuk felci aşılarının bir an önce Gazze'ye ulaştırılması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, işgalcilerin Gazze'ye yönelik yaklaşık 10 aydır süren saldırıları sırasında dünyaya gelen en az 50 bin çocuğun, sağlık sisteminin çökmesi nedeniyle aşı olma ihtimallerinin çok düşük olduğuna vurgu yapıldı.

Gazze'deki 1 milyon çocuk arasında yer alan daha büyük yaştaki çocukların düzenli aşılarının ise şiddet ve yerinden edilme nedeniyle kesintiye uğradığı veya durduğu kaydedilen açıklamada, bölgede çocuk felci virüsünün de yeniden ortaya çıktığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Gazze'de çocuk felci virüsünün yeniden ortaya çıkması, su ve sanitasyon altyapısının tahrip edilmesinin ve İsrail hükümetinin onarım ve tedarik konusundaki kısıtlamalarının doğrudan sonucudur." denildi.

Ayrıca, Birleşmiş Milletlerin (BM) talep ettiği herhangi bir ateşkes veya aranın, sadece aşılar için değil, sivillerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli tüm yardımlara tam insani erişimi kolaylaştırmak için kullanılması gerektiği belirtildi. (İLKHA)