Birlikte tüketmemesi gereken besinlere dikkat!

Bazı gıdalar tek başına tüketildiğinde hiçbir zarar vermezken, birlikte alınınca biyoyararlılığını kaybedebilir. Hatta vücutta toksit etkilere sebebiyet verebilir.

Ekleme: 19.08.2024 12:25:16 / Güncelleme: 19.08.2024 12:28:44 / Sağlık
Destek için 

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında şu bilgileri verdi.

Sütle beraber tüketilmemesi gereken gıdalar;

Sütün kendisi gibi yüksek aminoasit içeren başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein karaciğeri yorarak vücutta toksik etkiye sebebiyet verebilir.

Yoğurtla birlikte tüketilmemesi gereken besinler

Balık ile yoğurt tüketildiğinde zehirler anlayışı çok yanlış bir anlayıştır. Balık eğer bayatsa bayat olduğu için vücutta bazı sorunlara sebebiyet verebilir. Ama bunun yoğurtla bir alakası yoktur. Ancak ; yoğurtla sirke ve koruğun asla tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca turp ve terenin de asidik etkisi yüksek olduğundan yoğurtla tüketilmemesi önerilir.

Soğanla tüketilmemesi gereken besinler

Doğal bir hastalık önleyici olan soğan, neredeyse bütün yemeklerle tüketilebilir. Lakin sarımsak ve soğanın birlikte yenmesi mide ve bağırsak asidasyonun artırdığı sebebiyle kesinlikle beraber  tüketilmemesi gerekir.

Kırmızı etle tüketilmemesi gereken yiyecekler

Kırmızı et yüksek amino asite ve hem demiri içeriğine sahiptir. Sarımsak ve sirke amina asitler biyoyararlılığı azaltır bu sebeple birlikte tüketilmesi uygun görülmez. Aynı zamanda fazla kalsiyum demir emilimini azaltacağından süt grubu ürünlerle birlikte tüketilmesi biyoyararlılık bakımından uygun görülmez. Ama limonda bulunan ascorbik asit demir emilimini artırdığından birlikte gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Meyvelerle tüketilmemesi gereken gıdalar

Meyvelerde fruktoz isimle meyve şekeri bulunmaktadır. Bu şekerle başka şekerlerle birleştiği zaman şeker alkollerine dönüşür bu sebeple meyveleri şekerle veya bal reçel çikolata  gibi şekerli ürünlerle tüetmek diyabet insülin direnci açısından oldukça tehlikelidir. Şekerli gıdalarla birlikte tüketmekten kaçınmalısınız. (İLKHA)