Hukukçulardan, "internet ve kargo dolandırıcılarına karşı dikkatli olun" uyarısı!

Her geçen gün yeni yöntemler geliştirerek halkı kandırmaya devam eden dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan hukukçular, güvenliğinden emin olunmayan her linke tıklamamak gerektiğini dile getiriyor.

Ekleme: 17.08.2024 12:35:06 / Güncelleme: 17.08.2024 12:37:04 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Son dönemde, vatandaşların telefon ve internet üzerinden dolandırıldığına dair haberler sıklıkla gündeme geliyor.

Yıllarca yaptığı birikimi birden kaybeden veya adı sözde suç örgütlerinin dosyasına karışan vatandaşlar mağdur ediliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan hukukçular, vatandaşları uyardı.

Avukat Erhan Çal ve Avukat Hakan Çapkın, konuyla ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Hiçbir kamu görevlisi telefonla arayarak sizden bir şey talep etmez”

Erhan Çal

Telefon ve internet dolandırıcılığının son günlerde çok yaygınlaştığını belirten Avukat Erhan Çal, “Telefon ve internet dolandırıcılığının çeşitlileri bulunmaktadır. Dolandırıcılar, artık farklı farklı dolandırıcılık yöntemine başvurmaktadır. Öncelikle telefon dolandırıcılığında, dolandırıcılar belli hatları kullanmakta ve bu hatları tekrar aradığınızda ulaşılamayan hatlar olmaktadır.  Dolandırıcılar bu telefonla aradıklarında kendilerini polis, savcı, hâkim asker olarak tanıtarak; ‘suça karıştınız, FETÖ terör örgütüne üyeliğiniz bulunmaktadır’ diyerek sizlerden para talep etmektedir ancak hiçbir kamu görevlisi telefonla arayarak sizden bir şey talep etmez. Yine son zamanlarda dolandırıcılar özellikle telefonlara uzlaştırmacı ara bulucu adı altında mesajlar atarak; ‘şu suça karıştığınız uzlaşmak istiyorsanız hesabımıza şu kadar para gönderin aksi halde hakkınızda savcılık iddianamesi düzenlenecek ve dosya açılacak’ mesajı atmaktadır.  Dolandırıcılar, avukatların gerçek isimlerini kullanıyorlar, sayfalarını kopyalıyorlar ve sayfalarındaki konum bilgisi varsa oraya da sahte bir konum bilgisi ekleyerek sizi o sayfaya yönlendiriyorlar. Hiçbir uzlaştırmacı sizi arayıp da direkt para teklifi ya da maddi bir menfaat elde etme içerisine girmez. Öncelikle bu avukatın gerçek olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Baronun zaten iletişim numaraları bulunmaktadır. İletişim numarasını arayıp böyle bir avukatın olup olmadığını akabinde telefon numarasını isteyip kendisini arayabilirsiniz. Kendisine ulaştığınızda kendisinin böyle bir şey yapmadığını size söyleyecektir. Hakkınızda bir icra takibi başlatılmışsa bir uzlaştırma dosyası varsa ya da bir savcılık dosyası varsa zaten UYAP'tan bunu sorgulayabilirsiniz. En kötü ihtimal adliyeye giderek hakkınızda bir dosya açılmış mı ya da uzlaştırma dosyası açılmış mı kontrol edebilirsiniz. Burada avukatlarımız da mağdur olmaktadır. Avukatlarımızın isimleri kullanılmakta, adres bilgileri kullanılmakta, isimleri dolandırıcılık işlemine karıştırılmaktadır.” dedi.

“Sosyal medyada güvenmediğiniz, bilmediğiniz, gerçekliğini tam ayırt edemediğiniz linklere tıklamamanız gerekmektedir”

Dolandırıcıların sosyal medya hesapları üzerinden bankaların isimlerini, logolarını taklit ederek açtıkları sahte sayfalarla vatandaşı dolandırdığına dikkati çeken Çal, “Dolandırıcılar sahte hesap açarak oradan hediye çekilişi yaptıkları ilanlar paylaşıyor. Bu ilanlara tıkladığınızda kart bilgileriniz ve hesap bilgileriniz direkt dolandırıcıların hesaplarına gitmekte ve dolandırıcılar bu hesapları anında boşaltıp kendi hesaplarına aktarıyorlar. Oradan da soğuk cüzdan adı altında paranın izini kaybettiriyor, gerçek dolandırıcılara ulaşamıyorsunuz. Sosyal medyada güvenmediğiniz, bilmediğiniz, gerçekliğini tam ayırt edemediğiniz linklere tıklamamanız gerekmektedir. Tıkladığınızda nelerle karşılaşabileceğinizi bilmeyeceğiniz olaylar çıkabilir. Yani bir kart dolandırıcılığında, kart bilgileriniz kullanıldığında belki hakkınızda yüzlerce dosya açılma ihtimali bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

"Dolandırıcılar kargo yöntemini kullanıyor!"

Hakan Çapkın

Kargo dolandırıcılığının son günlerde yaygınlaştığını ve bu durumdan yüzlerce kişinin mağdur olduğunu, haklarında icra takiplerinin başladığını ve vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Avukat Hakan Çapkın, “En çok karşımıza çıkan kargo dolandırıcılığından bir tanesi; 'kargonuz iade edildi ya da kargonun size ulaşmadığı' şeklinde olmaktadır. Kargo ulaşmadığı ya da iade edildiği için vatandaşa bir ücret yüklenmekte ve yüklenen bu ücret karşılığında da icra takibi başlatılmakta hatta hacizler başlatılmaktadır. Genelde vatandaşın bu anlamda bu tuzağa düşmesinin sebepleri aslında farklı olabiliyor ama maalesef yani her kurumda olabildiği gibi kargo kurumlarının içerisinde de işbirlikçiler de olabiliyor maalesef. Yani kimlerin iade aldığını, kimlerin geri gönderdiği yani öyle tahmin ediyoruz bir suç isnat etmek istemiyorum açıkçası ama olma ihtimali yüksek olan şeylerdir. Uydurma, gerçekçi olmayan satın alma firmaları, internet üzerinden, firmalar üzerinden uygun fiyat olan alışverişler yapıyor ve onların kargoları vatandaşın kapısına geliyor ama aldığı ürünle kapısına gelen ürünün farklı olduğunu görünce iade ediyor. Bu kez yine tekrar tezgâha düşmüş oluyor. Bu şekilde hassas durumda olabilecek kişiler tespit ediliyor. Maalesef bazı hukuk bürolarının da desteğiyle onlarla beraber ortak çalışılarak bu kişilere icra takibi gönderiliyor. Bununla ilgili çok ciddi anlamda vatandaşımız mağdur olmuş durumda. Öncelikle vatandaşlarımıza şunu söylemeliyiz ki; bu tip iadelerde ve kargo alınmama durumlarında herhangi bir ödeme yükümlülüğü yoktur ve borç altına girme durumu yoktur. Bu konuda müsterih olsunlar. Ama bu icra takipçileri gerçek olabiliyor, bununla ilgili olarak; ‘zaten benim ödeme yükümlülüğüm yok ne geldiyse geldi, beni ilgilendirmiyor’ demesinler. Vatandaş UYAP’tan kendileri hakkında açılmış olan icra takipleri varsa kontrol etsinler. O dosya numaralarını alarak en yakın adliyeye giderek 7 gün içerisinde itirazlarını yapsınlar ve yine en yakın adliyede savcılığa da suç duyurusunda bulunsunlar.” uyarısında bulundu.

“Dolandırıcıların araya sıkıştırdığı mesajların etkisiyle bu kez gerçek olan mesajları da kaçırabilirsiniz”

Vatandaşlarda her gelen mesajın dolandırıcılardan olacağı yanılgısına düşmemesi gerektiğinin de altını çizen Çapkın, “Çünkü gerçekten de bizim UYAP sistemimizde hakkımızda bir icra takibi varsa ya da bir dava açılmışsa ya da yargı birimine davet ediliyorsanız bu SMS'le zaten bize bildiriliyor. Sıkıntı bu dolandırılmak içinde oluşan ortam burada oluşuyor gerçek bilgilerle dolandırıcının araya sıkıştırdığı mesajlar. Yani dolandırıcıların araya sıkıştırdığı icra takipleri ya da 'hakkınızda dava açıldı şunu ödemeniz lazım' gibi mesajların etkisiyle bu kez gerçek olan mesajları da kaçırabilirsiniz. Bu duruma çok dikkat etmek gerekiyor. O yüzden en güzel şey; UYAP’tan hakkınızda açılmış bir dava var mı diye kontrol etmek en doğrusudur. Yani her yollanan mesaj dolandırıcı değildir, bunu da bilmek gerekir.” şeklinde konuştu.  

“Üzerine bir icra takibi başlatılmışsa 7 gün içerisinde itiraz etmek gerekir”

Çapkın, “Şunu da söylemek lazım ki şu anki güncel anlamda kargo şirketleri imza talep etmiyorlar. Bir barkod numarası var ve size gelen SMS'le gelen kodla beraber ürününüzü alıyorsunuz fakat resmi gelen tebligatlarda ise bir imza istiyorlar. Zaten dolandırıcılar da kargodan öte 'PTT'den geldik, resmi tebligat var' diye getirebiliyorlar. Pencere tipi dediğimiz dolandırıcılıkta imza bölümünün olduğu bölüm kutu içerisinde kesiliyor. Pencere şeklinde kesiliyor altına bir çek, senet ya da sözleşmeyle zora sokacak bir belge konularak sanki tebligatı almışçasına imza attırılıyor; aslında siz orada borçlu duruma düşüyorsunuz. Yine aynı bu durumda karşılaştığınız zaman yapacağız, en yakın adliyeye giderek bununla ilgili suç duyurusunda bulunmaktır. Üzerine bir icra takibi başlatılmışsa 7 gün içerisinde itiraz etmek gerekir.” diye belirtti.

Dolandırıcıların sahte link üzerinden vatandaşı mağdur ettiğine değinen Çapkın, “Size bir SMS geliyor; ‘kargo adresinize gönderilmek için çıkmıştır fakat adresiniz güncel olmadığı için kargo ortada kalmıştır’ gibi mesaj geliyor ve mesajda, ‘aşağıdaki linke tıklayarak adresinizi güncelleyin’ deniliyor. Aşağıdaki linkte de aldatıcı bir şekilde işte PTT'li bir site kuruyorlar ama bizim PTT ile alakası yok tabii. Onu gören vatandaş da siteye giriyor. Girdikten sonra bilgileri veriyor ve bilgileri verdikten sonra zaten hesapları boşaltılmış oluyor. O yüzden bu anlamda vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)