Yumurta ve ete düzenleme geliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı yeni düzenleme ile yumurtada Avrupa standardının yakalanması ve israfın önlenmesi hedeflenirken; Et Tebliği’ne 'burger' tanımının eklenmesiyle de burgerin üretim şekli belirlenmiş olacak.

Ekleme: 11.08.2024 09:09:09 / Güncelleme: 11.08.2024 09:16:27 / Güncel
Destek için 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenirliği için yumurta ve et ürünlerine yönelik yeni düzenlemeler hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda yumurtada Avrupa standardının yakalanması ve israfın önlenmesi ön plana çıkarken, Et Tebliği’ne “Burger” tanımının eklenmesiyle, burgerin üretim şekli de belirlenmiş olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, gıda güvenilirliği, tüketicinin menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Türk Gıda Kodeksi “Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği” ile “Yumurta Tebliği”nde güncelleme yapmaya hazırlanıyor. Görüşe açılan tebliğ taslağı ile raf ömrüne ilişkin, AB’nin Hayvansal Gıdaların Özel Hijyen Kurallarına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğündeki, “A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur” ifadeleri doğrultusunda düzenleme yapılıyor. Yine AB’nin Yumurta Pazarlama Standartlarına İlişkin Komisyon Tüzüğündeki; “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı yumurta olarak değerlendirilir” kuralı da tebliğde yer alıyor. “Son Tüketim Tarihi” ibaresi ise, AB’de de olduğu gibi “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” olarak revize ediliyor.

Et Tebliği’ne ise yeni ürün tanımları eklenecek, tanımların daha anlaşılır hale gelmesi sağlanacak. Örneğin tebliğe ilk kez “burger”, “kanatlı burger” tanımı eklenerek, üretim şekli belirleniyor. Taslağa göre burger, “Kıyılmış büyükbaş veya küçükbaş hayvan karkas etlerinin biri veya birkaçının karışımına, büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvanların yağları, lezzet vericiler ile diğer gıda bileşenlerinden biri veya birkaçı ilave edilerek çeşitli şekillerde hazırlanan pişirilmeye hazır kırmızı veya kanatlı et karışımını veya pişirilmiş et ürününü” ifade edecek.

ETTE YENİ TANIMLAR

Kanatlı eti döneri ve kanatlı eti karışımlarının yağ miktarının ise yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülmesi öngörülüyor. Isıl işlem görmüş kanatlı sucuk için belirlenen kalsiyum limitinin de yapılan çalışmalar doğrultusunda revize edilmesi planlanıyor. Bakanlık, ilgililerden ve kamuoyundan gelen görüşleri değerlendirerek taslağa son şeklini verecek.

TARİHLER NEYİ ANLATIYOR?

İnsan sağlığı, gıda güvenliği ve gıda kalitesi için tüketicinin “Son Tüketim Tarihi (STT)” ve “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)” kavramlarını ve farklarını bilmesi önemli. Bakanlığın Gıda Etiketlerinde Raf Ömrü Bilgisinin Belirlenmesi ve Belirtilmesi Hakkında Kılavuz’unda STT’si geçen gıdanın, koku, tat, görünüş gibi duyusal özelliklerinde değişiklik olmasa bile tüketilmemesi gerektiği uyarısı yer aldı. TETT’nin ise gıdanın etiketi üzerinde belirtilen koşullara uygun şekilde muhafaza edildiğinde, kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterdiği aktarılarak, TETT’si geçen gıdanın görünüşü, kokusu, tadı normal olması koşuluyla tüketiminde bir sakınca olmayacağı belirtildi.

MİLLİYET

Etiketler: