Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 2 Ağustos 2024'te "Katalog Suçlara Uymadığı" gerekçesiyle Instagram'a erişi engeli getirdi.
Instagram'dan sonra özellikle gençler ve çocuklar arasında popüler olan çevrim içi oyun platformu Roblox, "çocukların istismarına neden olacak içerikler" barındırması sebebiyle erişime engellendi.
Sosyal medya platformları ve oyunlardaki tehlikeye karşı yıllardır uyarıda bulunan Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, İLKHA muhabirine verdiği demeçte yaşanan gelişmenin olumlu olduğunu, bundan sonra da denetimlerin sıkı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini, yabancı menşeli oyunlar yerine ise milli ve manevi değerlere uygun erli oyunlar üretilmesi gerektiğini ifade etti.
"İnşallah bundan sonra da bu denetimler sıkı bir şekilde devam eder"
Ay, "Biz hep sosyal mecraların mutlaka denetlenmesi gerektiğini söylüyoruz. 5 yıl önce dile getirdiğimiz bir husus vardı. Milli-manevi değerlerimize, mukaddesatımıza hakaret ediliyor, uygunsuz içeriklerle çocuklarımız değerlerimizden uzaklaştırılıyor, bunlar mutlaka denetlensin ve yaptırım uygulansın diyorduk. Bu yaptırım bugün uygulanıyor. İnşallah bundan sonra da bu denetimler sıkı bir şekilde devam eder ve olumsuzlukların önüne geçilmiş olunur." dedi.
"Aileler ve devlet üzerine düşen görevi yerine getirmeli"
Son dönemde toplumun belli bir kesimi tarafından TikTok'un kapatılmasına yönelik taleplerle ilgili de konuşan Ay, "İlkelerin ortaya konulması gerekiyor. TikTok kapatılmayabilir ama çocuklarımızın ahlakını bozacak içeriklerin yayımlanması doğru değildir. Bununla alakalı çevremizden de tepkileri görüyoruz. Dolayısıyla platformdan ziyade platformların içeriği, platformlara açılan alanlar önemli. Bir de gerek ailelerin gerekse de devletin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor." diye konuştu.
"Oyunların içeriği çocuklarımızı alkole, uyuşturucuya, kumara, hatta intihara sürükleyebiliyor"
Oyun piyasasında milyarlarca dolarlık sermayelerin dolaştığını kaydeden Ay, "Özellikle ülkemiz oyun platformlarında en hızlı büyüyenlerden birisi. Bu oyunların kahir ekseriyeti yabancı firmaların oyunları. Bugün Türkiye'de çocuklarımızın oynadığı oyunlara baktığımızda yüzde 95'i yabancı menşeli oyunlar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bunları da kontrol etmeniz gerekiyor. Bununla alakalı iki hususu hep dile getiriyoruz. Birincisi; bunların çocuklar tarafından kontrolsüz kullanılması bağımlılıkları beraberinde getiriyor. Böylece çocuklarımız ideallerinden uzaklaşıyor, sosyal aktivitelere ayırdıkları vakit azalıyor, toplumdan izole oluyorlar. Sanal arkadaşlıklar edinip gerçek hayattan kopuyorlar. Bu bir takım fizyolojik, psikolojik ve sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Diğer yandan ise içeriklerle ilgili problemler de var. Oyunların içeriği çocuklarımızı alkole, uyuşturucuya, kumara, hatta intihara sürükleyebiliyor. Bununla ilgili onlarca vakaya şahit olduk. Bunlar bizi korkutan hadiseler. Diğer taraftan çocuklarımızın ahlakını bozan, istismara kadar götüren oyunlar da var. Dolayısıyla bu oyunlarla ilgili adım atılması gerekiyordu. Buna ilişkin denetimlerin de doğru yapılaması gerektiğini de hep ifade ediyorduk." şeklinde konuştu.
"Çevrim içi oyunlarla ilgili devletin içerik denetleyici bir sistem oluşturmalı"
Çocukların oyun alanlarının sınırlandırılması gerektiğini savunan Ay, "Örneğin bazı ülkelerde akşam 21.00'den sabaha kadar bazı oyunlara erişim engelleniyor. Burada hem bağımlılık noktasında hem de içerik noktasında çocuklarımızı koruyabiliriz. Öte yandan çevrimiçi oyunlarla ilgili devletin içerik denetleyici bir sistem oluşturması gerekiyor. Eğer bunlar oluşturulursa, çocukların yaş kategorisine göre oyunlara erişim sağlanırsa meseleler çok daha çabuk çözülebilir." dedi.
"Milli ve manevi değerlerimize uygun yerli oyunlar üretilmeli"
Yerli oyunların, doğru içerikli oyunların sayısının arttırılması gerektiğini söyleyen Ay, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Sadece çocuklar değil Türkiye'de 45 milyonun üzerinde insan bu oyunları oynuyor. Onun için yurt dışından gelen oyunları süzgeçten geçireceğiz diğer taraftan da milli oyunlarımızı piyasaya süreceğiz. Bu oyunlar da değerlerimize, inancımıza ters düşmeyecek. Böylece istismar, şiddet olmayacak, çocuklarımız ahlaki ve manevi dejenerasyon oluşturan hadiselerle karşılaşmamış olacak. Özellikle Amerikan menşeli oyun ile alakalı kısıtlamanın getirilmesiyle bu konuların yenden konuşuluyor olması sevindirici. Bu konuyu aileler yeniden gündeme almalı. Hatta bu kısıtlama sonrasında ailelerden çokça 'benim çocuğum da oynuyormuş ama haberim yokmuş' dediklerini duyuyoruz. Aileler, evlerinde çocuklarının hangi oyunu oynadıklarını, oynadıkları oyunun içeriğini maalesef bilmiyorlar. Çocuklarımız da hadisenin vahametinin farkında olmadıkları için iş istemediğimiz yerlere kadar gidebiliyor. Bu manada atılan adım önemlidir. Bundan sonrası için de daha ince eleyip sık dokunması için bir yol açılmış oldu." (İLKHA)