Batman'da ilk kez birinci ürün olan yağlık ayçiçeği hasadı yapıldı

Batman'da ilk kez birinci ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeği hasadı yapıldı. Çiftçilere çağrıda bulunan Vali Ekrem Canalp, "Sadece tek ürün almaktan vazgeçmeliyiz. Bu coğrafya en az 2 ürünü rahatlıkla kaldırabilecek bir coğrafyadır ve bundan yeterince faydalanmıyoruz." dedi.

Ekleme: 09.08.2024 15:09:31 / Güncelleme: 09.08.2024 15:13:17 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için 

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Asmadere (Hope) köyünde ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadına başlandı.

Batman Valiliği tarafından ilk kez birinci ürün olarak ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadı ile ilgili bir program düzenlendi.

Burada düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, bu yıl Batman'da toplamda bin 680 dönüm üzerinde ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi ve önümüzdeki yıllarda hem ilk ürün hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimine başlayacaklarını ekledi.

Batman topraklarının bereketli topraklara sahip olduğunu ifade eden Vali Canalp, arazilerin en az iki ürünü kaldırabilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, çiftçilerden aynı ürünü ekmekten vazgeçmelerini istedi.

Vali Ekrem Canalp

"İyi sonuç elde ettik"

Yaptıkları ayçiçeği çalıştayının ardından ayçiçeğinin Batman'da ekilebilir bir ürün olduğunun ortaya çıktığını belirten Canalp, "Bu sonucun arkasından Batman'da 6 tohum çeşidinin iyi sonuç verebileceğine ilişkin ön değerlendirme üzerine geçen yıl biz bu 6 çeşit tohumun ekimini yaptık. 6 çeşit tohum güzel veri ama içlerinden 2'si en iyi sonuç veriydi. Dolayısıyla bu yıl bu iki tohum üzerine ekimlerimizi yaptık." dedi.

"Önümüzdeki yıllarda hem ilk hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekeceğiz"

Bu yıl Batman'da toplamda bin 680 dönümü bulan bir araziye ayçiçeği ekimini yaptıklarını aktaran Canalp, şöyle devam etti:

"İnşallah önümüzdeki yıllarda hem ilk ürün hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimine başlayacağız. Bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum: Batman'ın değerli çiftçileri, sadece tek ürün almaktan vazgeçmeliyiz. İçinde yaşamış olduğumuz bu coğrafya çok bereketli bir coğrafyadır. En az 2 ürünü rahatlıkla kaldırabilecek bir coğrafyadır ve bu coğrafyanın nimetlerinden yeterince faydalanmıyoruz, faydalanmalıyız. Eğer siz tek ürünü aldığınız zaman toplam geliriniz 100 liraysa, çift ürün aldığınız zaman 150 lira toplam gelir elde etmeniz mümkündür."

"Coğrafyamız tek ürünlük bir coğrafya değil"

Çukurova'nın 3 ürün alındığı bir coğrafya olduğunu vurgulayan Canalp, "Bizim coğrafyamız tek ürünlük bir coğrafya değildir. Hububat ürünleriyle, arpayla, buğdayla beraber ayçiçeğini de ekeceğiz. Bu bölgede ekim yaptığınız zaman Edirne'deki verimden çok daha yüksek verim katsayısı burada var. Bizim çiftçimiz zengin olduğu gibi ülke ekonomisine de bambaşka bir katkı olacak. Batman'da, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ayçiçeğini ikincil ürün olarak ekmeye başladığımız zaman biz artık yağlı tohumlar ithalatçısı değil, yağlı tohumlar ihracatçısı bir ülke haline gelmemiz mümkündür." ifadelerini kullandı.

"Önümüzdeki aydan itibaren Gıda İhtisas OSB'mizde yatırımcılarımıza arsa tahsisine başlıyoruz"

İki yıl önce çalışmalarına başladıkları 'Oymataş Gıda İhtisas OSB'nin de artık nihai işlemlerinin sonuna geldiklerini ifade eden Canalp, şunları söyledi:

"İnşallah önümüzdeki aydan itibaren Gıda İhtisas OSB'mizde yatırımcılarımıza arsa tahsisine başlıyoruz. Bu ne demek? Batman'da ürettiğimiz her türlü tarımsal ürün için, et, süt ürünü için nihai ürün haline getireceğiz demek. Bu bölge artık bundan sonra tarımda ve hayvancılıkta hammadde üretici olmaktan çıkacak katma değerin de bu bölgede olduğu zenginliği de refahı da artan bir bölge haline gelecek." (İLKHA)

İlgili Galeriler