İnsan ticareti mağdurları iklim değişikliğiyle birlikte daha savunmasız kalıyor

IOM Kıdemli Bölgesel Göçmen Koruma Uzmanı Peppi Kiviniemi-Siddiq, iklim değişikliğiyle birlikte sıklığı ve şiddeti artan aşırı hava olaylarının yerinden ettiği birçok kişinin, insan kaçakçıları karşısında savunmasız kaldığını söyledi.

Ekleme: 30.07.2024 22:11:22 / Güncelleme: 30.07.2024 22:11:22 / Dünya
Destek için 

İklim değişikliği ve yükselen küresel ortalama sıcaklıklar dünyanın pek çok bölgesinde afetlerin sayısını ve şiddetini artırırken afetler ve aşırı hava olaylarının yıkıcı sonuçları, insanları daha güvenli bölgelere göç etmeye zorluyor.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı IOM tarafından 2022'de yayımlanan "İklim Değişikliği ve Gelecekteki İnsan Hareketliliği" raporuna göre son 10 yıllık dönemde, dünyada, yılda ortalama 21,6 milyon kişi iklim değişikliği kaynaklı sıkıntılar nedeniyle ülkeleri içinde göç etmek zorunda kaldı.

İklim değişikliğinin oluşturduğu risklerin, dünyanın her noktasında arttığı belirtilen rapora göre önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 1 milyar insanın deniz seviyesinin yükselmesi, sel, kuraklık, aşırı sıcaklıklar, gıda güvenliği gibi sorunlarla yüzleşmesi bekleniyor.

İklim krizi ve diğer birçok faktör insanları göçe iterken göçmen kaçakçılığı suçları da artıyor. Bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2013’te aldığı kararla, 30 Temmuz'u, Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Günü ilan etti.

BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi (UNODC) verilerine göre 2020 yılında 50 bin insan kaçakçılığı vakası kayıtlara geçerken gerçek sayının bundan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

UNODC’ye göre insanları bu suça iten faktörler arasında iklim değişikliğinin bazı bölgelerde yaşamı zorlaştırması ve insanların gelirlerini olumsuz etkilemesi de bulunuyor.             AA

Etiketler: