Bangladeş'teki protestocular, istihdam kota sistemine karşı yaptıkları gösterilere arayı iki gün daha uzatacak.
Protestoların öncülüğünü yapan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler örgütünün lideri Nahid İslam, yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki 48 saat boyunca herhangi bir gösteri yapmayacağız. Hükümete interneti yeniden tesis etmesi, sokağa çıkma yasağını kaldırması, üniversite kampüslerini yeniden açması ve öğrenci protestocuları koruması çağrısında bulunuyoruz." dedi.
22 Temmuz'da İslam, protestoların 24 Temmuz'a kadar erteleneceğini duyurmuştu. Protesto liderinin bu açıklaması, protestoların 25 Temmuz'a kadar devam etmeyeceği anlamına geliyor.
Protestocular, 1971 bağımsızlık savaşında savaşanların akrabalarına yönelik Hasina hükümetini getirmek istediği iş kotalarının kaldırılması talebiyle Temmuz ayı başlarında Bangladeş'in çeşitli şehirlerinde sokaklara döküldü.
Geçtiğimiz iki hafta boyunca ülkedeki durum gerginleşti, protestolar 170'den fazla kişinin öldüğü ayaklanmalara dönüştü.
Yetkililer okulların, kolejlerin ve üniversitelerin kapatıldığını duyurdu. Başkentte sokağa çıkma yasağı getirildi, iletişim kesintiye uğradı ve televizyon kanalları kapatıldı.
21 Temmuz'da Bangladeş Yüksek Mahkemesi hükümetin, iş kotalarına yönelik düzenlemelerinin çoğunu durdurdu.
Mahkeme kararına göre devletteki işlerin yüzde 93'ü kota sistemi yerine liyakat esasına göre adaylara açık olacak.
Bangladeş kolluk kuvvetleri protestolarla ilgili olarak ülke çapında 2.500'den fazla kişiyi gözaltına aldı. (İLKHA)