Esad'tan son dakika Türkiye açıklaması! Sonuç verecekse...

Türkiye ve Suriye arasında 2023’te gerçekleştirilen ancak sonuca ulaşmayan normalleşme sürecinin, Ankara-Moskova-Şam hattında son dönemde gerçekleştirilen temasların ardından yeniden canlandırılması olasılığı güçlendi. Irak ve Rusya arabuluculuğunda temaslar artarken Baas rejimi lideri Beşar Esad'tan kritik bir açıklama geldi.

Ekleme: 15.07.2024 16:59:37 / Güncelleme: 15.07.2024 18:39:21 / Dünya
Destek için 

 HAMZA DURMAZ-   Beşar Esad Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin yaptığı açıklamada,''Birden fazla vesileyle ve açıklamayla söylediğimiz gibi, ilişkileri geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu yaklaşıyoruz ve doğal olan da budur. Hiç kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez, ancak bu kuralsız hareket edeceğimiz anlamına gelmez.

Sorun Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmede değil, görüşmenin içeriği ve amacındadır. Eğer toplantı sonuç verirse, kucaklaşma ülkenin çıkarına hizmet ederse bunu yaparım.

Görüşme bir araçtır ve yöntemin çalışması için kurallara ve referanslara ihtiyaç vardır ve bu yöntemin bir aşamada başarısız olması bizi daha kötü bir yöne götürebilir ve daha fazla bedel ödememize neden olabilir.

Görüşmenin bağlamı nedir? Terörü desteğin sona erdirilmesi ve Suriye topraklarından çekilmek olan sorunun nedenlerini sona erdirmek mi? Sorunun özü budur ve bu öz hakkında bir tartışma yapılmazsa hiçbir sonuç alınamayacaktır.

Sorduğumuz ilk soru, ilişkilerin 13 yıl önce neden normal seyrinden saptığıdır? Hiçbir Türk yetkilinin bu konu hakkında açıkça konuştuğunu duymadık.'' dedi. 

Beşar Esad, Şam yönetiminin hangi düzeyde olursa olsun Türkiye ile görüşmenin gerekli olduğu konusunda ısrarcı olduğunu belirterek, "görüşmeler durmadı ve devam ediyor, bazı arabulucular tarafından güvenlik düzeyinde düzenlenen görüşmeler var ve biz olumluyuz" dedi.

Esad, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın iki taraf arasında gizli görüşmelerin varlığından bahsettiği açıklamalarına atıfta bulunarak şunları söyledi: "Bizim için gizli saklı bir şey yok. Suriye'de her şey alenidir ve bir görüşme olduğunda bunu duyururuz."

 

Etiketler: