Yaz mevsiminde havanın çok sıcak olması insan vücudunda hem sıvı kaybına hem de güneş çarpmasına neden oluyor.
Güneş çarpmasından ve sıvı kaybından korunmak için yapılması gerekenler ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Uzm. Dr. Abdulkadir Geylani Şahan, ''Sıcak çarpması, halsizlikten, hemodinamik dengenin bozulduğuna ve şok tablosuna kadar geniş aralıklarla incelenir. Güneşe ve sıcağa uzun süre maruz kalmak insanda sıvıya, elektronik kaybına ve bireysel olarak damar sisteminde aşırı sıcağa maruziyet sonrası gelişmesine neden olur. Buna bağlı olarak tansiyon düşüklüğü olur." dedi.
''Bütün sıvı kaynaklarından faydalanmalıyız''
Güneşin etkili olduğu zamanlarda olabildiğince güneşten kaçmak gerektiğini söyleyen Şahan, "Bunun ile ilgili birçok ürün kullanımı önerilir. Şapka, şemsiye ve genelde anadolunun köylerinde kullanılan uzun kol gömlek kullanılarak güneşten korunulur. Olabildiğince sıvı ve elektronik kaybını karşılayabilmek için bulabildiğimiz bütün sıvı kaynaklarından faydalanmamamız gerekir. Su, ayran veya soda ne kadar içersek o kadar sıvı kazanabiliriz. Bu tür koruma durumları insanı bu tablolarda muhafaza eder." ifadesini kullandı.
''Ne kadar sıvı harcarsak o kadar sıvı tüketmeliyiz''
Yaz mevsiminde ve diğer aylarda da kişinin sıvı ihtiyacı belirlemesi gerektiğini söyleyen Şahan, ''Kalp ve böbrek hasatlıklarında bazı durumlarda kişinin sıvı tüketiminin belirli bir seviyenin üzerine çıkmasını istemeyiz. Ancak havanın çok sıcak olduğu zamanlarda, güneşlenme ve çocukların deniz kenarında çok fazla oyun oynaması gibi durumlarda sıvı ihtiyacını karşılamanız gerekiyor. Sıvı ihtiyacı karşılanmazsa bir de deniz kenarında kişinin tuzlu su yutması, hemodinamik tabloda bazı değişiklikler gösterebilir. Bunlar halsizlik ve baş ağrısından çok daha ağır bir şekilde hastayı yoğun bakıma sokacak derecededir. Ne kadar sıvı harcarsak o kadar sıvı tüketmeliyiz. Sıvı geri alımı yaz aylarında çok daha önem kazanıyor. Hem terleme hem tükürükle hem solunum havasıyla hem de ideal yolları ile sıvı kaybediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)