Uzmanlar: Hindistan Rusya ziyaretinde dengeli davrandı

Uzmanlar, Hindistan Başbakanı Modi'nin Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya'ya yaptığı ilk ziyaretin, Yeni Delhi'nin jeopolitik endişelerinden ziyade kendi ulusal çıkarlarına odaklanan bir dış politika izlemek istediğini gösterdiğini düşünüyor.

Ekleme: 11.07.2024 20:38:58 / Güncelleme: 11.07.2024 20:40:48 / Dünya
Destek için 

CAFER SELÇUK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8-9 Temmuz'da ülkesini ziyaret eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi kucaklayarak karşılaması, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un iki lider arasındaki ilişkinin 20 yılı aşkın süreye dayandığını ifade etmesi, Yeni Delhi ile Moskova arasında samimi mesajları ön plana çıkardı.

Modi, geçen 10 yıl içinde Rusya'ya 6 kez gitti ve Putin ile en az 17 kez görüştü.

Modi'nin ziyareti, Hindistan Başbakanı'nın geçen ay üst üste üçüncü kez göreve gelmesinden bu yana gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyareti olması açısından da büyük bir önem kazanıyor.

Hindistan'ın Batı'daki yeni stratejik müttefiki ABD, Modi'ye, Moskova'da geçirdiği zamanı Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü vurgulamak için kullanmaya çağırdı. Bu çağrı, Batılı güçlerin Hindistan'ın Rusya'ya uyguladıkları baskıya karşılık vermek için yeterince çaba göstermediğine inandıklarını gösteriyor.

Hindistan şu ana kadar Batı'nın Ukrayna savaşını kınaması yönündeki taleplerini reddetti ve bunun yerine uluslararası hukuka, egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğine işaret etti.

Modi, Moskova ziyaretinde bu cümleyi tekrarlayarak, "savaşın sorunları çözemeyeceğini" ve ilerlemenin yolunun diyalog ve diplomasiden geçtiğini belirtti.

"Modi'nin dengeleri gözetmesi sürpriz değil" vurgusu

Uluslararası Kriz Grubu'nun Hindistan uzmanı Praveen Donthi, Modi'nin dengeleri gözetmesinin sürpriz olmadığını söyledi.

Donthi, Hindistan'ın en güvenilir ve zaman içinde kendini kanıtlamış ikili ilişkisinin Rusya ile olduğunu ifade ederek, "Bu ilişki uzun zamandır Hindistan'ın dış ve stratejik politikasının merkezinde yer alıyor." dedi.

Hindistan'ın dış politika kurumları arasında Rusya'ya yönelik güçlü bir yakınlık ve Batı'ya yönelik bazı güvensizliklerin olduğunu dile getiren Donthi, "Moskova, Batı isteksizken nükleer teknolojiyi paylaşarak Hindistan'a yardım etti." diye konuştu.

Donthi, "Hindistan giderek ABD ve diğer Batılı müttefiklerine yaklaşsa da bu durum Hindistan-Rusya ilişkilerinin önüne geçmeyebilir." ifadesini kullandı.