Japonya'nın kuzeyindeki Yamagata bölgesinde, meclis üyeleri kalp kriziyle mücadele etmek için benzersiz bir adım attı. Bölgedeki bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda, zorunlu olarak günde bir kez gülme kararı alındı. Bu yasa, Yamagata'daki vatandaşların gülmenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini daha iyi anlamalarını ve günlük yaşamlarında gülmeyi teşvik etmelerini amaçlıyor.
YASANIN KAPSAMI VE UYGULAMA ALANLARI
Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran muhafazakar Liberal Demokrat Parti tarafından önerilen yasa, Yamagata vatandaşlarının "kahkahanın sağlığa yararlı etkileri konusundaki anlayışlarını derinleştirmelerini ve günde bir kez gülmek gibi yollarla zihinsel ve fiziksel sağlığı şekillendirmek için çaba göstermelerini" hükme bağlıyor. Ayrıca, işletmelere "kahkahalarla dolu bir işyeri ortamı geliştirmeleri" emrediliyor. Her ayın sekizinci günü, özel bir gayretle teşvik edileceği "kahkaha günü" olarak belirlendi.
Yamagata Tıp Fakültesi'nde görevli bilim insanları, beş yıl önce bir araştırma yaparak gülmenin kalp ve damar rahatsızlıkları riskini azalttığını ortaya koymuştu. Bu araştırma, 17.152 kişinin verilerinin incelendiği ve Journal of Epidemiology dergisinde yayımlanan kapsamlı bir çalışmaya dayanıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, gülmenin fizyolojik ve psikolojik yararları, kalp sağlığını önemli ölçüde iyileştiriyor.
KARAR TARTIŞMALARIN ODAĞINDA
Ancak kararname, meclisin muhalefet kanadında tartışmalara yol açtı. Japonya Komünist Partisi meclis üyesi Toru Seki, "Gülmek ya da gülmemek, düşünce ve inanç özgürlüğünün yanı sıra içsel bir özgürlük olarak anayasa tarafından güvence altına alınan temel insan haklarından biridir" diyerek yasaya karşı çıktı. Muhalefetteki koalisyon adına konuşan Satoru Ishiguro da, "Sağlık sorunları nedeniyle gülme zorluğu yaşayanların insan hakları göz ardı edilmemeli" dedi.
Yamagata, gülme konusunda harekete geçen tek Japon bölgesi değil. Hokkaido, 8 Ağustos'u gülme günü olarak belirlemişti. Japonca'da 8/8 "haha" olarak telaffuz edildiği için bu tarih tercih edildi. Hokkaido'nun bu uygulaması, bölgedeki gülme kültürünü teşvik etmek ve halk sağlığını iyileştirmek amacı taşıyor. KARAR