Tarihte bugün: 11 Temmuz

11 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 11.07.2024 03:00:00 / Güncelleme: 11.07.2024 03:01:02 / Tarihte Bugün
Destek için 

Ammar Kızılçınar

1929: Of ve Sürmene çevresinde meydana gelen sel ve heyelan felaketi sonucu 700 kişi boğuldu, 3500 kişi açıkta kaldı. 

1960: Bediüzzaman Hazretleri’nin Urfa Halilurrahman Dergâhı’ndaki kabri yıkıldı; naaşı askerler tarafından alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Böyle bir Zat’ın ölüsünden bile korkulmuş ve Müslüman mütedeyyin halkın sevip gönül bağladığı insanların naaşları bile yok edilmiştir.

Son yıllarda Şeyh Said ve Said Nursi’nin kabir yerlerinin açıklanması için İslami STK’lar önemli girişimlerde bulunmuş, ancak müsbet bir netice alınamamıştır. 

1960: İdam cezasında yaş haddi kaldırıldı.

1975: Eski Çin’in başkenti Xi’an’da (Şian’da) 2000 yıl öncesine ait, kilden yapılmış, gerçek boyutlarda ve savaş donanımlı 6000 kişilik bir ordu bulundu. Seramik askerlerin hiçbirinin diğerine benzememesi dikkat çekti. 

1995: Sırp Ordusu’nun Srebrenica’ya karşı giriştiği harekât sırasında, 8 bin 372 Boşnak’ın Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından katledildiği Srebrenica Katliamı, diğer bir ifadeyle Srebrenica Soykırımı yaşandı.

Bu katliamda kadın bebek ve çocukların da hunharca katledildiği, belgelerle kanıtlanmıştır.

Birleşmiş Milletler, Srebrenica’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda Barış Gücü askerinin varlığı katliamı önlememiş; bilakis katliama göz yummuştur.

Srebrenica Katliamı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve hukuksal olarak belgelenmiş Avrupa’daki ilk soykırım olması açısından da önem taşır. Batı’lı Güçler belgelenmeyen yahudi katliamları gibi soykırımlara verdiği önemi, bu belgeli ve bilinçli soykırım için vermemiş, müdahale etmede kasıtlı bir şekilde ağır davranarak soykırımın derinleşmesini sağlamıştır. 

1995: Seyda Molla Ali Zila vefat etti. İslami uyanış şuuruna sahip büyük Kürt âlimi, fikri ve ilmi çabasıyla Türkiye’deki İslami şuurlanmaya katkı sağlamış, birçok talebe yetiştirmiştir. Kürt ve Arap Edebiyatı’na hâkim olan Molla Ali’nin şiirlerinden oluşan bir divanı da vardır. 

2016: Burhan Wani katledildi. Hindistan’ın Jammu ve Keşmir Bölgesi’nde, Keşmir’in Kokernag bölgesindeki bir köyde, Hizbu’l-Mücahidin ile rejim askerleri arasında çatışma çıktı. Askerler, köyün bulunduğu ormanlık alanı ablukaya aldı ve çıkan çatışmada Hizbu’l-Mücahidin Hareketi’nin üst düzey komutanlarından Burhan Wani, katledildi.

Wani’nin hayatını kaybetmesinin ardından bölgede sıkıyönetim ilan edildi. Çıkan olaylarda 11 Müslüman katledildi. Yasağa rağmen Müslüman halk, Wani’yi son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

2019: İkinci dünya Savaşı’nın ardından "Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi" olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında katledilen 33 kişinin daha cenazesi, Potoçari anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

Etiketler: